--- ---

Europese beurzen lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 05 december 2018

Verkoopgolf VS slaat over naar Europa.

 De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,2 procent tot 354,27 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,2 procent op 11.200,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,4 procent op 4.944,37 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,4 procent lager op 6.921,84 punten.

Daarmee volgden de Europese beurzen Wall Street, waar dinsdag stevige verliezen werden genoteerd, nadat het optimisme van maandag over het staakt-het-vuren in de handelsoorlog tussen Washington en Beijing omsloeg in scepsis. Zorgen over de afvlakkende Amerikaanse yieldcurve versterkten de omslag in sentiment.

Het sentiment stabiliseerde zich woensdag enigszins nadat het Chinese ministerie van handel een verklaring deed uitgaan, waarin de onderhandelingen van afgelopen weekeinde als "zeer succesvol" werd omschreven. Het ministerie zei de overeengekomen maatregelen spoedig te zullen implementeren.

"Hoewel het begrijpelijk is dat er een zekere mate van scepsis bestaat ten aanzien van de richting met betrekking tot een snelle oplossing van het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, is de snelheid waarmee de zorgen over groeivooruitzichten de overhand kregen verrassend, aangezien Amerikaanse macro-data tot nu toe nog vrij sterk lijken", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Daarnaast volgen markten met argusogen de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waar het parlement vandaag verder praatte over het Brexit-akkoord, dat 11 december in stemming wordt gebracht. De Britse premier Theresa May kreeg dinsdag een reeks nederlagen te verwerken, waaronder de uitspraak van het Europese Hof dat de Brexit omkeerbaar is.

De markt kreeg woensdag op macro-economisch vlak een reeks inkoopmanagersindices van de dienstensector in november te verwerken. De economische activiteit in de dienstensector van de eurozone is in november vertraagd. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de muntunie daalde van 53,7 in oktober naar 53,4 afgelopen maand.

Voor het Verenigd Koninkrijk kwam een tegenvaller naar buiten met een index voor de dienstensector van 50,4, terwijl er nu juist een stijging was voorzien van 52,2 naar 52,6.

De detailhandelsverkopen van de eurozone over oktober kwamen, uitgedrukt in volumes, met 0,3 procent op maandbasis hoger uit dan de verwachte plus van 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1343 op de

Olie noteerde woensdag tot 1,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Bayer steeg 0,4 procent. Het Duitse life science bedrijf presenteerde woensdag nieuwe doelstellingen. Het concern mikt voor 2019 op een omzetgroei van circa 4 procent en een gemiddelde groei voor het aangepaste operationeel resultaat van 9 procent per jaar tot in 2022. De nettoschuld moet dan van 36 miljard euro in 2019 naar 26 miljard tot 28 miljard euro in 2022 zijn gedaald.

Telenet verloor 1,9 procent, na een update in aanloop naar een beleggersdag in Londen. De update noemde ING dan ook weinig overtuigend. Zo is doelstelling van een samengestelde jaarlijkse groei van de operationele vrije kasstroom van 6,5 tot 8,0 procent beduidend lager dan de consensus. En ook de uitspraken over het dividend zullen wat teleurstellen, denkt de bank.

De halfgeleidersector had het lastig. Het Nederlandse ASML daalde 2,5 procent, in Frankfurt ging Infineon 2,4 procent lager en in Parijs daalde STMicroelectronics zelfs 3,3 procent.

Ryanair zei woensdag vertrouwen te hebben in de juridische uitspraak in het Verenigd Koninkrijk over de vraag of het compensatie moet betalen naar aanleiding van de vertragingen die het gevolg waren van stakingen. Het aandeel steeg 3,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street is woensdag gesloten vanwege het overlijden van oud-president George H.W. Bush.

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 3,2 procent tot 2.700,07 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.027,07 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent lager op 7.158,43 punten.

Geef een reactie