--- ---

Update: ASR neemt Loyalis over van APG

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 04 december 2018

Verzekeraar blijft nadrukkelijk in de markt voor Vivat.

ASR Nederland neemt voor 450 miljoen euro verzekeraar Loyalis over van pensioenuitvoerder APG. Dit maakte de verzekeraar dinsdag voorbeurs bekend.

Volgens ASR verbreedt en verstevigt zij met de overname haar marktpositie op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) en versterkt zij haar leidende positie in het aanbieden van integrale duurzame inzetbaarheidsoplossingen voor werkgevers.

Loyalis is opgericht in 2002 en biedt werk aan circa 300 FTE. De in Heerlen gevestigde verzekeraar biedt arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, nabestaandenverzekeringen en aanvullende pensioenen voor werkgevers, werknemers en zzp’ers. Loyalis heeft circa 450.000 verzekerden bij zo’n 10.000 werkgevers.

De verzekeraar boekte In 2017 een premieomzet van 267 miljoen euro en behaalde een nettoresultaat van 71 miljoen euro. De solvabiliteitsratio’s voor Loyalis Leven en Loyalis Schade bedroegen eind 2017 respectievelijk 175 procent en 172 procent.

"Deze overname past in de kern van onze strategie. ASR Nederland speelt met het merk De Amersfoortse een leidende rol op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, met focus op duurzame inzetbaarheid", stelt CEO Jos Baeten van ASR.

Analist Albert Ploegh van ING noemde de overname positief. ASR wordt dankzij de overname marktleider in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen in Nederland, met een marktaandeel van ruim 28 procent, en gaat daarmee NN net voorbij. De overname zou vanaf 2022 ongeveer meer dan 9 procent toevoegen aan de winst per aandeel van ASR in 2017.

De financiering met kortlopende schuld laat de verzekeraar volgens ING alle ruimte om ook Vivat over te nemen, als het verkoopproces van die grotere sectorgenoot van start gaat.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten zei dinsdag in een interview met het Financieele Dagblad dat ASR nog steeds belangstelling heeft voor Vivat. Volgens hem zijn de geruchten dat de Chinese eigenaar Anbang half januari begint met het verkoopproces. Anbang zou ongeveer 2 miljard euro willen hebben voor Vivat, meldde de krant. Ook Aegon zou geïnteresseerd zijn.

Update: om analistencommentaar en uitspraken bestuursvoorzitter toe te voegen.

Geef een reactie