Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 28 november 2018 09:46

Valuta: euro onder druk

 De euro staat onder druk nu beleggers de dollar als veilige haven beschouwen en zij weliswaar afwachtend, maar ook niet gerust zijn op de afloop van diverse zwaarwegende kwesties als de Brexit.

"Er is nieuws genoeg, maar dat wordt overheerst door de aanstaande G-20 top, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, de onzekerheid over de Italiaanse begroting en de Brexit", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Zolang over deze zaken geen uitsluitsel bestaat, blijven de beweging naar verwachting beperkt", aldus Boele.

Boele signaleert een strakke bandbreedte voor de euro en de dollar. "Het is ook een technisch verhaal. De euro is even in de buurt van de 1,1500 dollar geweest, maar kon daar niet doorheen, waarna vervolgens de 1,1300 dollar weer wordt opgezocht", aldus de valutaspecialist.

Boele verwees woensdag ook naar de vice-voorzitter van de Federal Reserve Richard Clarida die dinsdag in een speech niet aan vasthoudendheid in het rentebeleid inboette.

Investeringsbank Citi zag de druk op de euro vooral als een gevolg van aanhoudend zwakkere macro-economische data en de kans dat de Verenigde Staten importheffingen opleggen aan Europese auto's na de G-20 top.

Boele ziet voor deze week de G-20 top in Argentinië als belangrijkste richtpunt en voor vandaag een aantal redevoeringen van monetair beleidsmakers. De twee belangrijksten daaronder zijn van de voorzitter van de Bank of England Mark Carney aan het einde van de middag, even later gevolgd door een optreden van de voorzitter van de Fed Jerome Powell bij de Economic Club of New York.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde in een interview met de Washington Post opnieuw fel uit naar voorzitter Jerome Powell van de Fed. Volgens Trump zijn de recente koersdalingen op Wall Street en het plan van General Motors om banen te schrappen en fabrieken te sluiten aan Powell te wijten. Trump stelt in het kranteninterview opnieuw dat de stijgende rentetarieven de Amerikaanse economie schaden. Ook zegt hij dat hij spijt heeft van de aanstelling van Powell tot voorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Van de Europese Centrale Bank treden achtereenvolgens bestuursleden Sabine Lauterschläger, Benoît Cœuré, Luis de Guindos en Peter Praet aan voor toespraken op verschillende locaties, waaronder Luxemburg en Frankfurt.

Het Duitse consumentenvertrouwen over november kwam vanochtend uit op 10,4. Er was een daling van de index voorzien van 10,6 naar 10,5.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten de tweede raming van de groei van de economie over het derde kwartaal, de nieuwe huizenverkopen en de groothandelsvoorraden over oktober naar buiten, aan het eind van de middag nog gevolgd door de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde op 24 november.

Voor groei van de economie wordt uitgegaan van een stijging van het bruto binnenlands product met 3,5 procent op jaarbasis en 1,7 procent op kwartaalbasis. Boele schat in dat de nieuwe cijfers minder impact op de valutamarkten hebben dan de eerste raming.

Voor de huizenverkopen komt de teller in oktober volgens de verwachtingen uit op een geannualiseerde 575.000 nieuwe woningen tegen 553.000 in september. Dat is een toename met 4,0 procent, terwijl september juist een daling liet zien met 5,5 procent.

De olievoorraden wordt een stijging verwacht met 0,5 miljoen vaten. Voor de week die eindigde op 17 november stegen de voorraden met bijna 4,9 miljoen vaten.

Aan het eind van de dag volgt van de zijde van de Bank of England de uitkomst van de stress test voor Britse banken, het Financial Stability Report en de visie op de scenario's voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de monetaire en financiële stabiliteit.

De Fed publiceert woensdag zijn halfjaarlijkse financiële stabiliteitsrapport.

De euro noteerde woensdag een verlies van 0,2 procent op 1,1270 dollar. De euro zakte eveneens 0,2 procent ten opzichte van het Britse pond naar 0,8847 pond.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

Het laatste beursnieuws

updates

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS