Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 16 november 2018 07:34

Update: ABN AMRO ligt op koers en ziet ruimte voor extra dividend

ABN AMRO ligt goed op koers met het besparen van kosten en denkt dat er ruimte is voor extra dividenduitkeringen. Dit bleek vrijdag voor aanvang van de beleggersdag van de bank.

Onder de noemer 'Banking for better, for generations to come' blijft ABN AMRO zich volgens CEO Kees van Dijkhuizen focussen op een verdere digitalisering van de producten en processen.

"We verwachten aantrekkelijke resultaten te leveren met een hoog rendement op eigen vermogen", aldus Van Dijkhuizen, die er vertrouwen in heeft dat ABN AMRO de financiële doelstellingen voor 2020 zal halen.

ABN AMRO zei op koers te liggen met de kostenbesparingen voor 2020. Daarbij verwacht de bank ongeveer 50 miljoen euro aan reorganisatievoorzieningen voor het lopende vierde kwartaal.

Ook gaf de bank een nieuwe doelstelling voor de cost/income ratio, een belangrijke graadmeter voor banken, af. In 2022 wil ABN AMRO onder de 55 procent zitten. Dit is op basis van onder meer de renteontwikkeling en de huizenmarkt.

"We zijn goed op weg om in 2020 een cost/income ratio van 56 tot 58 procent te bereiken, en hebben al twee derde van de beoogde 1 miljard euro aan kostenbesparingen gerealiseerd", stelde de bank. De rest van de besparingen wil ABN AMRO voor eind 2020 realiseren.

Verder stelde ABN AMRO dat het leningenboek tussen 2019 en 2022 vermoedelijk vlak zal zijn, maar dat er lichte groei van 1 tot 3 procent op de middellange termijn wordt voorzien.

De Basel III kapitaaldoelstelling voor 2019 bleef ongewijzigd op 17,5 tot 18,5 procent, rekening houdend met SREP-eisen voor 2019. Aan het einde van het derde kwartaal zat ABN AMRO reeds op 18,6 procent.

De Basel IV CET-1 na mitigerende maatregelen zal boven de 13,5 procent liggen.

"De leverage ratio van 4,1 procent vormt op korte termijn een belemmering, maar voor de lange termijn verwachten we 0,5 procentpunt boven de nieuwe SACCR regels voor clearing exposures uit te komen", aldus ABN AMRO.

Extra dividend

Ook meent ABN AMRO goed gepositioneerd te zijn voor extra dividenduitkeringen, in aanvulling op de 50 procent van de bestendige winst die aan de aandeelhouders wordt toegekend, onder vergelijkbare omstandigheden.

"Bij de resultaten over het derde kwartaal van 2018 hebben we de dividendreserve over de eerste negen maanden van het jaar verhoogd naar 60 procent van de nettowinst. Het definitief besluit volgt bij de resultaten over heel 2018, rekening houdend met de SREP-eisen, de leverage ratio, de vooruitzichten voor Basel IV en de  NPE-aanbevelingen voor de bankensector", schreef ABN AMRO voorafgaand aan de beleggersdag.

Fusie

Tot slot onderzoekt de bank de mogelijke juridische fusie tussen ABN AMRO Group en ABN AMRO Bank. Dit kan leiden tot een versimpeling van de juridische structuur en naar verwachting tot een verbetering van de leverage ratio met 20 basispunten in 2019.

Update: om meer informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

Goed instapmoment voor Galapagos

mei 22, 2020

Ook vertrekregeling bij Koninklijke Olie | 22 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 21, 2020

Altice ziet reclame-inkomsten dalen | 21 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
22 mei 08:43 Redactie

Het tweede Grote Crisis Webinar: Albert Jellema en Nico Bakker op maandag 25 mei 12u

19 mei 08:05 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Deflatie, niet inflatie, is het grootste risico nu

18 mei 14:59 Redactie

Masterclass webinar Jim Tehupuring & LYNX