Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 15 november 2018 09:26

Update: lagere claims helpen NN Group

 NN Group heeft in het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt, geholpen door lagere claims, terwijl de solvabiliteit verder steeg. Dat maakte de verzekeraar donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg met ruim 7 procent tot 788 miljoen euro, dankzij het betere operationele resultaat en desinvesteringen in Korea.

Het operationeel resultaat steeg eveneens met meer dan 7 procent, van 431 miljoen tot 463 miljoen euro, door lagere claims bij de Nederlandse schade- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, hogere dividenden bij het Nederlandse levenbedrijf en lagere kosten, meldde NN.

Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling van het operationeel resultaat tot 413 miljoen euro.

Het resultaat van de Nederlandse niet-levensverzekeringen verbeterde van nagenoeg nihil een jaar eerder tot 46 miljoen euro. Bij de Europese en Japanse verzekeringenbedrijven en bij de vermogensbeheerder daalde het resultaat met in totaal zo'n 30 miljoen euro, terwijl de Nederlandse levensverzekeraar zo'n 20 miljoen euro meer verdiende, dankzij de hogere dividenden.

De gecombineerde ratio van kosten en claims bij het Nederlandse niet-Leven-bedrijf daalde naar 97,1 procent van de inkomsten. Een jaar eerder was dit nog een tegenvallend percentage van 102,5 procent.

"De niet-leven-resultaten hebben de afgelopen kwartalen geleidelijk verbetering laten zien en profiteerden in het derde kwartaal van lagere claims", stelde CEO Lard Friese, die erop wees dat de claims volatiel van aard zijn.

De verkoop van nieuwe levensverzekeringen daalde met ruim 14 procent in Nederland en Japan, en door de koersdaling van de Turkse lira. In Nederland werden fors minder collectieve pensioencontracten gesloten dan een jaar eerder. In Japan staat de verkoop onder druk door toegenomen concurrentie.

De kostenbesparingen door de fusie met Delta Lloyd stegen met 33 miljoen euro tot 269 miljoen euro, meldde de verzekeraar. Het bedrijf komt daarmee weer een stap dichterbij de doelstelling van 400 miljoen euro aan besparingen per eind 2020.

NN Group boekte in het kwartaal 432 miljoen euro winst op de verkoop van staatsobligaties. Dit is iets meer dan een jaar eerder en onderdeel van van een normaal proces van herinvesteringen, zei chief financial officer Delfin Rueda. Ook kwam er 56 miljoen euro binnen door de verkoop van een indirect belang in ING Life Korea, een voormalig dochterbedrijf.

Het eigen vermogen daalde met 0,6 miljard euro tot 23,0 miljard euro. Dit hing samen met de hogere lange rente en de boekwinst op verkochte staatsleningen.

De solvabiliteit steeg van 226 procent eind juni naar 239 procent ultimo september. Dit is hoger dan de 230 procent die door analisten was voorspeld. Dit was mede te danken aan een positieve impact van de financiële markten.

Analist Cor Kluis van ABN AMRO stelde dat de solvabiliteit onder andere meeviel door de hogere risico-opslag op obligaties, de hogere rente en omdat vastgoed en aandelen meer waard werd.

In het vierde kwartaal zal de solvabiliteit volgens ABN AMRO met zo'n tien procentpunt dalen door de verlaging van de vennootschapsbelasting in Nederland, waardoor een korting op het vereiste vermogen afneemt. Dit kan NN Group naar verwachting grotendeels opvangen door de overgang van Delta Lloyd naar een gunstiger rekenmodel, denkt Kluis.

De analist noemde het operationeel resultaat van NN in lijn met de verwachtingen.

De kas van NN Group dikte aan van 1,80 miljard euro tot 1,90 miljard euro. Er werd 338 miljoen aan dividend doorgesluisd naar de holding door de dochterbedrijven van de verzekeraar.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk