Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 14 november 2018 12:09

Europese beurzen lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden woensdag lager, waarbij de markt onder meer een krimp van de Duitse economie en een scherp lagere olieprijs verwerkt.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een min van 0,5 procent op 362,61 punten. De Duitse DAX liet eveneens een daling zien van 0,5 procent naar 11.420,34 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,6 procent met een stand van 5.071,42 punten. De Britse FTSE 100 zakte woensdag 0,3 procent naar 7.045,52 punten.

De markt verwerkte woensdag een stevige daling van de olieprijs op dinsdag en een meer dan verwachte krimp van de Duitse economie op kwartaalbasis over het derde kwartaal. De Duitse overheid nuanceerde de krimp met de verwachting dat dit een tijdelijke dip betrof die veroorzaakt werd door emissieregels die voor nu leidden tot vertraging in de levering van auto's en van autoregistraties. De Duitse economie liet over het derde kwartaal op kwartaalbasis een krimp zien van 0,2 procent, meer dan de verwachte 0,1 procent krimp. Ook de groei van 1,1 procent op jaarbasis viel onder de verwachte plus van 1,3 procent uit.

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal ook volgens nieuwe cijfers van Eurostat met 0,2 procent op kwartaalbasis gegroeid. In het tweede kwartaal was dit 0,4 procent. De verwachting lag op een groei met 0,2 procent. Op jaarbasis was er sprake van een groei met 1,7 procent bij een verwachte 1,7 procent en 2,2 procent op jaarbasis over het tweede kwartaal.

De Franse inflatie over oktober kwam uit op 0,1 procent op maandbasis en 2,2 procent op jaarbasis, terwijl de Britse inflatie op jaarbasis uitkwam op 2,4 procent, gelijk aan de inflatie in september. De verwachting lag op een prijsstijging met 2,5 procent.

De macro-economische agenda bevat voor vandaag nog de inflatie van de Verenigde Staten over oktober. Voor de Amerikaanse consumentenprijzen wordt voor oktober op maandbasis een stijging met 0,3 procent tegen 0,1 procent in september. Op jaarbasis ligt de verwachting op een plus van 2,5 procent tegen 2,3 procent. Zonder de effecten van energie- en voedselprijzen komt de verwachting op maandbasis uit op een stijging met 0,2 procent tegen 0,1 procent in september en op jaarbasis op 2,2 procent, gelijk aan de prijsstijging een maand eerder.

Op de achtergrond speelt de Italiaanse begroting nog een rol, ofschoon niet helder is wat hier het eerstvolgende richtpunt is. De Italianen hielden voet bij stuk met hun begrotingstekort voor 2019 van 2,4 procent.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de inhoud van het Brexit-concept van de Britse regering. Officieel wordt de inhoud vanmiddag om drie uur bekend, maar het gerucht is dat het land verkozen heeft binnen de douane-unie van de Europese Unie blijven, waarmee een grenscontrole tussen Ierland en Noord-Ierland niet nodig is.

De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles legt vandaag verantwoording af tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigde voor regelgeving en toezicht voor het bankwezen.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell treedt woensdag aan bij een gelegenheid van de Fed van Dallas.

Olie herstelde woensdag licht. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het groen op 55,86 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 66,10 dollar werd neergeteld, een stijging van 0,9 procent. De OPEC zou volgens geruchten bereid zijn de productie met 1,4 miljoen vaten te reduceren.

De euro/dollar noteerde dag op 1,12. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1289 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1284 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Maersk heeft in het afgelopen derde kwartaal meer omzet weten te behalen, maar de onderliggende winst licht zien dalen. De EBITDA zal volgens het bedrijf in 2018 vermoedelijk tussen de 3,6 miljard dollar en 4,0 miljard dollar liggen. Maersk ging eerder uit van een bandbreedte tussen de 3,5 miljard dollar en 4,2 miljard dollar. Daarbij herhaalde het uit te gaan van een positieve onderliggende winst. Wel voegde de onderneming toe dat er onzekerheden zijn, onder meer met betrekking tot de wereldhandel. De koers van het aandeel Maersk noteerde woensdag 1,2 procent lager.

Merck heeft in het derde kwartaal van dit jaar de winst onder druk zien staan, maar werd wel positiever over de ontwikkeling van de autonome omzet. De Duitse chemie- en farmaceutische onderneming verwacht voor dit jaar een autonome omzetgroei van 4 tot 6 procent, terwijl eerder nog werd gemikt op een groei van 3 tot 5 procent. Merck bevestigde de verwachtingen voor de autonome EBITDA, maar voorziet wel een grotere druk op het resultaat vanwege de negatieve wisselkoerseffecten, vooral in Latijns-Amerika. Merck noteerde woensdag een winst van 1,9 procent.

Telecom Italia kreeg van Morgan Stanley een adviesverlaging van Overwogen naar Gelijkgewogen. De koers van het aandeel verloor woensdag 3,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het rood.

De Dow Jones index daalde dinsdag 0,4 procent naar 25.286,49 punten, de breder samengestelde S&P 500 index beperkte het verlies tot 0,2 procent op 2.722,18 punten, maar techbeurs Nasdaq wist vlak te eindigen op 7.200,87 punten.

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal