--- ---

Sainsbury ligt op schema

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 08 november 2018

Supermarktconcern wel bezorgd over koopgedrag consumenten.

 Sainsbury ligt op schema om dit jaar aan de winstverwachtingen te voldoen, nadat de omzet in de eerste helft van het lopende gebroken boekjaar steeg. Dit maakte het in omzet gemeten tweede supermarktconcern van het Verenigd Koninkrijk donderdag bekend.

In de 28 weken tot 22 september realiseerde Sainsbury een winst voor belastingen van 132 miljoen pond, tegen 220 miljoen pond een jaar eerder. Exclusief eenmalige posten, steeg de onderliggende winst evenwel met 20 procent tot 302 miljoen pond.

De onderliggende groepsomzet trok aan met 3,5 procent tot 16,9 miljard pond. De vergelijkbare omzet, exclusief brandstof, steeg met 0,6 procent. De verkoop van voeding en algemene koopwaar trok aan door de warme zomermaanden, maar kledingverkopen daalden juist met een procent omdat Sainsbury meer met aanbiedingen moest werken.

Sainsbury merkte op dat het koopgedrag van consumenten onzeker blijft in aanloop naar de kerstperiode, maar dat het wel denkt aan de winstverwachting te kunnen voldoen. De bedrijfsconsensus mikt op een onderliggende jaarwinst voor belastingen van 634 miljoen pond.

Sainsbury heeft naar eigen zeggen ook negen maanden eerder dan voorzien de synergievoordelen ter waarde van 160 miljoen pond gerealiseerd uit de overname van Argos in 2016.

In de afgelopen periode reserveerde Sainsbury bovendien 17 miljoen pond met het oog op de kosten voor de geplande overname van Asda. De Britten nemen Asda over van Walmart voor een bedrag van 7,3 miljard pond. De deal zou van Sainsbury de grootste Britse supermarkt maken en wordt momenteel door toezichthouders onderzocht.

Het bedrijf handhaafde het interim-dividend op 3,1 pence per aandeel.

Geef een reactie