Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 8 november 2018

Europese beurzen verdeeld rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden donderdag rond lunchtijd verdeeld in afwachting van nieuwe impulsen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 367,12 punten. De Duitse DAX liet een min zien van 0,2 procent op 11.562,05 punten. De Franse CAC 40 noteerde vlak op 5.137,67 punten. De Britse FTSE 100 won donderdag 0,2 procent op 7.129,47 punten.

De Europese belegger lijkt de uitslag van de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen te hebben verwerkt, waarmee het wachten is op nieuwe impulsen.

Het draait donderdag vooral om het rentebesluit van de Federal Reserve, dat vanavond om acht uur bekend wordt gemaakt. Erg spannend zal het besluit niet worden, omdat een overgrote meerderheid van de markt verwacht dat de Fed de rente ongemoeid laat. Het is daarom vooral uitkijken naar hints van de Fed op een renteverhoging in december, zoals de markt die alom verwacht.

De Chinese export en de import lieten in oktober op maandbasis een groeiversnelling zien.

De Duitse export en de import over september daalden op maandbasis. Op jaarbasis kwam de liet de export ook een afname zien, terwijl de import nog een plus liet zien.

De Europese Commissie gaf donderdag zijn prognoses voor de eurozone voor dit jaar tot en met 2020 prijs. De commissie verwacht dat de inflatie dit en volgend jaar uitkomt op 1,8 procent om in 2020 terug te vallen naar 1,6 procent. De economische groei van de muntunie daalt naar verwachting van 2,1 procent dit jaar naar 1,9 procent in 2019 en 1,7 procent in 2020

De macro-economische agenda voor de rest van de handelsdag bevat ook nog de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten voor de week die eindigde op 3 november. Voor de steunaanvragen wordt een daling met 4.000 verwacht naar 210.000 aanvragen.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1423. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1435 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1441 op de borden.

Olie noteerde hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,4 procent in het groen op 61,68, dollar, terwijl voor een januari-future Brent 72,34 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,5 procent.

Bedrijfsnieuws

Siemens heeft in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar de winst onder druk zien staan vanwege kosten gerelateerd aan de herstructurering van de gas- en energie-activiteiten. Dit weerhield Siemens er niet van het dividend te verhogen met 0,10 euro tot 3,80 euro per aandeel. Bovendien werd er een inkoopprogramma van eigen aandelen gelanceerd met een omvang van 3 miljard euro. Het programma loopt tot november 2021. Siemens mikt voor het lopende boekjaar op een "bescheiden groei" in de omzet, exclusief veranderingen in de portefeuille en valutabewegingen. De winst per aandeel kan daarbij uitkomen tussen 6,30 tot 7,00 euro, terwijl de marges binnen de industriële activiteiten vermoedelijk tussen de 11 en 12 procent liggen. Het aandeel Siemens steeg donderdag 0,6 procent.

Ericsson heeft zijn outlook voor de lange termijn verhoogd, vooral dankzij de prestaties van zijn netwerkdivisie. Het bedrijf verwacht nu een omzet in 2020 tussen de 210 miljard en 220 miljard Zweedse kronen, omgerekend circa 20 miljard euro tot 21 miljard euro. Eerder ging het bedrijf nog uit van 190 miljard tot 200 miljard kronen. De outlookverhoging is ook deels te danken aan valutaverschillen en aan de acquisitie van Red Bee Media business. Dit bedrijf werd vorig jaar overgenomen. De langetermijndoelstelling van 15 tot 17 procent operationele marge blijft intact en wordt nu naar verwachting gerealiseerd in 2022. Het aandeel won 0,9 procent.

Société Générale heeft in het derde kwartaal van 2018, net als in het tweede kwartaal, beduidend meer winst geboekt. De omzet steeg voornamelijk dankzij International Retail Banking & Financial Services en het herstel in de mondiale markt. Verder tekende zich een sterke trend af bij Financing and Advisory. De zogenoemde CET 1 ratio kwam eind september uit op 11,2 procent. Eind juni was dit nog 11,1 procent. Het bankbedrijf blijft zich ook richten op een stroomlijning van de groep met de ondertekening van een overeenkomst voor de verkoop van Euro Bank in Polen. Het aandeel Société Générale noteerde donderdag 2,8 procent hoger.

Commerzbank heeft in het derde kwartaal van dit jaar de winst flink onder druk zien staan, mede door buitengewone winsten in dezelfde periode een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van 467 miljoen tot 218 miljoen euro, terwijl de inkomsten terugliepen van 2,5 miljard tot 2,2 miljard euro. Commerzbank handhaafde de outlook voor 2018.

Deutsche Telekom heeft voor de derde achtereenvolgende keer zijn outlook voor 2018 opwaarts bijgesteld. Voor heel dit jaar mikt Deutsche Telekom op een aangepaste EBITDA van 23,6 miljard euro, waar dit eerder 23,4 miljard euro was. De verhoging is vooral te danken aan betere prestaties in de Verenigde Staten, waar nu wordt gerekend op een aangepaste EBITDA van 11,7 miljard dollar, 0,2 miljard dollar meer dan voorheen werd verwacht. De verwachting voor de vrije kasstroom werd bijgesteld van 6,2 miljard euro naar 6,3 miljard euro. De koers van het aandeel zakte 0,3 procent

Burberry Group heeft in de eerste helft van het boekjaar 2019 de winst flink zien aantrekken en handhaafde dan ook de verwachtingen voor heel het jaar. Burberry blijft vasthouden aan een dividend van 11 pence per aandeel. Ook werd de outlook voor heel het boekjaar 2019 gehandhaafd. De fabrikant van luxegoederen voorziet voor dit jaar 100 miljoen pond cumulatief aan kosten te kunnen besparen. Burberry ging met 0,4 procent omhoog.

Sodexo heeft in het boekjaar 2018 de winst flink onder druk zien staan en komt met een nieuwe outlook voor het lopende boekjaar. Sodexo stelde in het afgelopen vierde kwartaal te hebben geprofiteerd van een "recordstroom" aan toeristen in Frankrijk, maar ook aan de toegenomen activiteiten binnen de Braziliaanse divisie Benefits & Rewards. Voor het boekjaar 2019 mikt het Franse concern op een autonome omzetgroei van 2 tot 3 procent, terwijl de onderliggende operationele marges vermoedelijk zullen uitkomen tussen de 5,5 en 5,7 procent, exclusief de impact van wisselkoerseffecten. Sodexo dikte 7,0 procent.

Continental heeft de afgelopen drie maanden de winst flink zien dalen. De winst daalde op jaarbasis met 14,1 procent van 729,1 miljoen euro naar 626,1 miljoen euro, als gevolg van de "lastige marktomstandigheden", met name in Europa en China. Continental denkt dat de marktomstandigheden ook in het lopende vierde kwartaal zwak zullen blijven. Het aandeel leverde donderdag 2,4 procent in.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het rood.

De Dow Jones index steeg woensdag 2,1 procent naar 26.180,30 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 2,1 procent meer waard op 2.813,89 punten en techbeurs Nasdaq won zelfs 2,6 procent op 7.570,75 punten.

De Aandeelhouder TV

september 20, 2019

Wederopstanding Britse pond

september 20, 2019

AEX week 38 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 20, 2019

Risico’s in jacht op rendement

september 20, 2019

Pharming rekent op betere tweede jaarhelft

Columns

Nieuw
21 sep 09:12 Redactie

Nu in de bonus: certificaten en 5 concrete tips

20 sep 22:11 Nico Bakker

Technische analyse DSM: spannend steunscenario

20 sep 14:04 Matthijs Kok

Heeft WeWork haar eigen ramen ingegooid?