fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 8 november 2018

Damrak vlak gesloten

 De AEX is donderdag vlak gesloten. De AEX index sloot vlak op 528,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

In heel Europa deden de aandelenmarkten het rustig aan, na de opluchtingsrally volgend op de uitslag van de tussentijdse Amerikaanse verkiezingen.

Daarnaast kijken beleggers donderdag uit naar de uitkomst van de tweedaagse rentevergadering van het Federal Open Market Committee, waarvan niet wordt verwacht dat dit een renteverhoging zal opleveren. De Brexit was tevens terug op de agenda, na berichten da een belangrijke kabinetsvergadering om de positie van het Verenigd Koninkrijk te bespreken is uitgesteld tot het weekeinde.

"Na het hogere slot van vanochtend is het Damrak inmiddels toch wat weggezakt en schommelen we rond het slot van gisteren", concludeerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Qua omzet spreekt de beleggingsadviseur van een kalme markt. "Na de flinke daling in oktober heeft de markt de verliezen met ongeveer de helft herstelt", zei Schutte. "Nu lijkt de markt in afwachting van wat er verder gaat gebeuren. De tussentijdse verkiezingen hebben weinig verrassingen opgeleverd, dus kijkt de markt naar Italië, het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en de Brexit", aldus Schutte. "Vooralsnog lijkt de markt er weinig voor te voelen om extra risico's te nemen of positief af te bouwen", voegde hij toe.

Ten aanzien van het handelsconflict merkten economen van ING op dat Chinese exportcijfers laten zien dat Chinese exporteurs een verhoging van de Amerikaanse importheffingen vrezen. Zij sorteren daar inmiddels op voor, waardoor de export stijgt. Econoom Iris Pang denkt namelijk niet dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping tijdens de G20-top een positief resultaat zal opleveren. De kans is dan groot dat de Amerikaanse importheffingen volgend jaar worden verhoogd van 10 naar 25 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de Duitse export in september op maandbasis is gedaald met 0,8 procent, terwijl de import ten opzichte van de voorgaande maand met 0,4 procent daalde. Het Duitse handelsoverschot bedroeg in september 18,4 miljard euro.

De Europese Commissie gaf donderdag zijn prognoses voor de eurozone voor dit jaar tot en met 2020 prijs. De commissie verwacht dat de inflatie dit en volgend jaar uitkomt op 1,8 procent om in 2020 terug te vallen naar 1,6 procent. De economische groei van de muntunie daalt naar verwachting van 2,1 procent dit jaar naar 1,9 procent in 2019 en 1,7 procent in 2020.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsvergadering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 november is gedaald met 1.000 aanvragen naar 214.000 stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,1420. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1437 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1427 op de borden.

Olie noteerde donderdag tot 0,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 3,9 procent. Het bankaandeel won net als de rest van de sector.

ABN AMRO kwam wel ongustig in het nieuws. De bank bevestigde de Duitse fiscus onterecht ontvangen dividendbelasting te hebben terugbetaald, na een publicatie over zogeheten cum/ex-transacties door Follow the Money.

ASML daalde 0,7 procent. ASML verhoogde de outlook voor 2020 en gaf doelen af voor 2025. De Veldhovense toelerancier rekent nu op een omzet van circa 13 miljard euro in 2020, dit was 11 miljard. In 2025 mikt het Veldhovense bedrijf op een omzet van 15 miljard tot 24 miljard euro. De consensus voor 2020 lag op een omzet van 12,5 miljard euro. Voor NIBC kwam de outlookverhoging niet als een verrassing, en UBS meent dat lange termijnbeleggers gerustgesteld zullen zijn.

Philips daalde 1,6 procent. Philips gaf donderdag in Amsterdam een update over de prestaties van het bedrijf en herhaalde de doelen voor de omzetgroei, margeverbetering en het rendement. De tenminste 1,5 miljard euro aan vrije kasstroom die Philips in 2020 voorziet, wat meer is dan waarop het concern eerder rekende, valt wat tegen, zeiden analisten van Morgan Stanley. Zij mikten op 1,7 miljard euro.

Signify en Ahold Delhaize stegen respectievelijk 1,0 procent en 1,4 procent. Vopak en KPN gaven achtereenvolgens 2,7 procent en 0,2 procent prijs.

In de AMX koerste BAM Groep 6,4 procent lager. De bouwer rapporteerde volgens ABN AMRO meevallende resultaten, maar meldde ook een non-cash afwaardering van 23 miljoen euro op Nederlandse buitenstedelijke vastgoedposities. Toch vond ook ING de prestaties in orde.

Eurocommercial Properties was met 8,4 procent de grootste daler vanwege een ex-dividend notering.

Takeaway.com was met een winst van 3,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door Intertrust met een winst van 1,9 procent.

Onder de kleinere aandelen verloor Sif 6,3 procent. De funderingsspecialist zag in het derde kwartaal van 2018 de productie verder dalen, mede door vertraagde aanvoer van staal en extreem lage waterstanden, en rekent dit jaar op een iets lagere productie dan aanvankelijk gemeld. Volgens ING waren de resultaten zwakker dan verwacht.

Kendrion daalde 3,4 procent. ING verlaagde het advies voor Kendrion van Kopen naar Houden. Het koersdoel werd bijgesteld van 40,00 naar 26,50 euro. Kendrion kwam woensdag met cijfers die negatief werden ontvangen door de markt en als gevolg paste ING zijn ramingen voor dit jaar en 2019 neerwaarts bij.

Beter Bed profiteerde juist van een koopaanbeveling van KBC Securities en steeg 6,2 procent. "Een overtuigende beleggersdag met een gedreven managementteam maakt ons enthousiast", aldus de analisten van KBC, die vinden dat het aandeel recent te hard is afgestraft.

Curetis verloor 7,5 procent na een aandelenuitgifte op 2,00 euro per aandeel. Bij deze uitgifte lukte het Curetis niet om het beoogde aantal aandelen uit te geven, terwijl de prijs aan de onderkant van de eerder afgegeven prijsvork uitkwam.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.810,08 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

De broker is de marktkraam van de beurs – #Beursspel

november 15, 2019

AEX week 46 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribasa Markets

november 15, 2019

Hoop op Chinese stimuli wereldeconomie vergeefs

november 15, 2019

Wat is fundamentele analyse? – #Beursspel

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM