Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 8 november 2018

ABN AMRO vergoedde Duitse fiscus vorig jaar voor dividendstrippen

 ABN AMRO heeft de Duitse belastingdienst de miljoenen vergoed die de bank terugclaimde als dividendbelasting, zonder die te hebben betaald, maar de bank hangt nog mogelijk wel een boete boven het hoofd. Dat blijkt uit een prospectus uit 2017 en een verklaring die de bank donderdag op zijn website plaatste.

Met de verklaring reageert ABN AMRO op de CumEx-zaak, die in de schijnwerpers is gezet door Follow The Money. Na inzage van een nog niet afgerond Duits strafrechtelijk dossier meldde de journalistieke website dat de Nederlandse bank onder andere via het onderdeel ABN AMRO Clearing betrokken is bij de transacties. De onderzoeksjournalisten concluderen dat die transacties frauduleus zijn.

ABN AMRO benadrukt zelf dat zijn betrokkenheid bij het Duitse onderzoek transacties van vóór 2012 betreft. Diverse onderdelen, waaronder een onderdeel van Fortis Bank Nederland en voormalige dochtermaatschappijen claimden niet-betaalde dividendbelasting terug, voor zichzelf en voor klanten. Die mogelijkheid werd gecreëerd door aandelen rond die uitkeringsdatum van het dividend te verhandelen.

Zo werd er Duitse dividendbelasting "verrekend" waarvan "niet altijd vaststond of deze belasting was ingehouden en afgedragen", formuleerde de bank. Met de afrekening met de fiscus blijkt alsnog te zijn vastgesteld dat die belasting niet was afgedragen.

Bij de beursgang in 2015 maakte de bank al melding van het Duitse juridische onderzoek in zijn prospectus. In 2016 en 2017 heeft ABN AMRO de officieren van Justitie in Frankfurt en Keulen vervolgens "proactief" gemeld dat de Duitse belastingbetaler inderdaad op deze manier tekort werd gedaan, verklaarde de bank donderdag.

"Op dit moment zijn er terzake geen geschillen tussen de Duitse belastingautoriteiten en ABN AMRO", stelde de bank donderdag. Ook heeft de bank de Duitse fiscus gecompenseerd voor belastingverplichtingen van dochterbedrijven die in 2010 werden verkocht. ABN AMRO noemt zijn dochterbedrijf Clearing niet bij naam.

Er is dus inmiddels 'afgerekend' met de fiscus, maar er zijn volgens de bank nog wel juridische risico's aangaande betreffende transacties. "Voor zover naar huidige inzichten nodig is daar een voorziening voor opgenomen." Over de hoogte van een voorziening voor een mogelijke boete laat de bank zich niet uit.

ABN AMRO wil niet zeggen welk bedrag er opzij is gezet en welk bedrag aan onterecht geclaimde belastingteruggaves aan de Duitse fiscus is teruggegeven. Een persoon die bekend is met de situatie zei tegen ABM Financial News dat het bedrag rond de 150 miljoen euro ligt. Van dat bedrag zou "een groot deel" nodig zijn geweest om claims van de Duitse belastingdienst af te rekenen.

De bank betaalde in elk geval in het eerste kwartaal van 2017 een bedrag aan de Duitse fiscus, nadat die geld terugeisten van een Duitse ABN-dochter die belastingteruggave had geclaimd tussen 2007 en 2009. Dit blijkt uit een obligatieprospectus op de website van de bank van eerder dit jaar.

Dat registratiedocument herhaalde ook dat de bank informatieverzoeken van autoriteiten en derden over zulke handelingen van klanten in het verleden heeft gekregen, en dat er officiële onderzoeken kunnen volgen, met claims en sancties die substantieel kunnen zijn.

De Aandeelhouder TV

oktober 17, 2019

InsingerGilissen verhoogt koersdoel ASML

oktober 17, 2019

Heel beperkte groei voor Unilever

oktober 17, 2019

AEX aan vooravond van stijging naar 700 punten

oktober 17, 2019

Deal or no Deal? | 17 oktober 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
17 okt 10:22 Redactie

3 Top Dividend Aandelen die U in Oktober Moet Kopen

16 okt 18:27 Rob Stuiver

Call AEX december 2023 1.000..! Kopen of verkopen?

16 okt 14:17 Redactie

Bloedgigant CSL daagt Pharming voor de Rechter