--- ---

Damrak terughoudend van start na volatiel Wall Street

Redactie De Aandeelhouder - dinsdag, 30 oktober 2018

Technologie aandelen onder druk.

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street gaf maandagavond terrein prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een fractionele stijging. De AEX index steeg maandag nog 0,4 procent tot 509,40 punten, terwijl de AMX onder aanvoering van navigatiespecialist TomTom een winst van 1,7 procent liet optekenen.

Wall Street koerste maandag na een voortvarende opening in de loop van de handelsdag toch weer lager. Richting het laatste handelsuur leken de verliezen zelfs volledig uit de hand te lopen, met een tussentijdse knieval van vier procent voor techbeurs Nasdaq. In het laatste half uur werd echter een eindspurt ingezet, waardoor het verlies voor de techbeurs beperkt bleef tot 1,6 procent. De Dow Jones index gaf uiteindelijk een procent prijs, met name door een verlies van bijna zeven procent voor vliegtuigfabrikant Boeing, na het fatale ongeluk van het Indonesische Lion Air met een bijna nieuwe Boeing 737 Max.

Het beursherstel richting het slot zette zich nabeurs voort in de handel in Amerikaanse index futures, die momenteel wijzen op een groene opening op Wall Street vanmiddag.

Het sentiment verzuurde maandag onder meer nadat persbureau Bloomberg op basis van bronnen meldde dat de Verenigde Starten klaar staan om nieuwe importheffingen op Chinese goederen af te kondigen.

Indien de Amerikaanse president Donald Trump en diens Chinese evenknie Xi Jinping komende maand niet tot een akkoord komen over de handelsrelatie tussen de twee landen, dan zullen de nieuwe heffingen begin december bekend worden gemaakt, aldus Bloomberg. Daarmee zouden de VS alle Chinese import belasten die tot nog toe gevrijwaard bleven van heffingen.

De grote Amerikaanse techgiganten bleven de gebeten hond in New York, met verliezen van onder meer vijf en zes procent voor Alphabet en Amazon. Red Hat steeg juist 45,8 procent, na het nieuws dat IBM de opensource softwareproducent overneemt voor 190 dollar per aandeel, ofwel bijna 34 miljard dollar. IBM verloor 4,8 procent.

De december-future voor een vat ruwe West Texas Intermediate-olie sloot maandag 0,8 procent, oftewel 0,55 dollar, lager op 67,04 dollar op de New York Mercantile Exchange. De dollar wint daarnaast langzaam terrein ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1376, ten opzichte van een stand van 1,1402 bij het slot van de handelsweek vrijdag.

In Azië lieten beleggers zich vanochtend leiden door de eindspurt op Wall Street en het vooruitzicht van een vriendelijke opening in New York vanmiddag. De beurzen in Tokio, Shanghai en Sydney noteerden tussentijds alle drie krap anderhalf procent hoger. Hong Kong was een dissonant met een verlies van ruim een half procent.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer cijfers van Coca Cola, Fiat Chrysler, Pfizer en GE. Op het macro-economische vlak staan daarnaast onder meer de voorlopige Duitse inflatiecijfers in oktober en de Europese economische groei in het derde kwartaal geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte‏ van Boer en Olij gaf zakenbank Morgan Stanley een Overwegen advies af voor Unilever met een koersdoel van 57,00 euro.

Schutte wees er daarnaast op dat de Duitse zakenbank Berenberg naar verluidt het advies voor PostNL verhoogde van Verkopen naar Houden.

B&S Group rondde de gedeeltelijke overname van de Amerikaanse online discount retailer FragranceNet.com af. B&S heeft daarmee 75 procent in handen van FragranceNet.com. De overname werd eind augustus van dit jaar aangekondigd. Het bedrijf heeft 250 werknemers in dienst en realiseerde in het fiscale jaar 2017, dat liep tot maart 2018, een omzet van 216 miljoen dollar en een genormaliseerde EBITDA van 17,4 miljoen dollar.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index verloor maandag 0,7 procent tot 2.641,25 punten, de Dow Jones index daalde 1,0 procent op 24.443,26 punten en de Nasdaq sloot 1,6 procent lager op 7.050,29 punten.

Geef een reactie