fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 30 oktober 2018 09:44

Beursblik: contractverlies TenneT overschaduwt onderliggende trend Heijmans

 De onderliggende trends bij alle divisies van Heijmans verbeteren, maar de recente contractopzegging door TenneT voor Wintrack II overschaduwt dit. Dit stelde analist Tijs Hollestelle van ING in aanloop naar een trading update van de bouwer op woensdag.

"Onderliggend menen we dat Heijmans op het juiste spoor zit, met verbetering van de operationele marges", aldus de analist. Daarbij wordt het geld dat binnenkomt gebruikt voor het versterken van de balans.

Vanwege een verschil van inzicht werd halverwege oktober het contract met Heijmans en Europoles voor The Wintrack II ingetrokken door TenneT. Het betreft een contract voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten voor Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans was daarbij verantwoordelijk voor de constructie van de funderingen van de masten.

Met de betreffende opdracht was aanvankelijk circa 200 miljoen euro gemoeid, maar dit werd later verhoogd naar 250 miljoen euro.

De partijen zijn nu in gesprek over hoe zij de kwestie financieel zullen afwikkelen. Dit kan behoorlijk slecht uitpakken waarschuwde Hollestelle.

Mocht Heijmans bijvoorbeeld een verlies van 25 miljoen euro moeten nemen op Wintrack II en tevens moet instaan voor partner Europoles als die failliet gaat, dan heeft het verlies aan kasstroom een negatieve impact op de balans. En in dit geval zou de voorziene operationele winst in 2019 zelfs halveren, aldus ING.

Het is volgens Hollestelle dan ook erg belangrijk dat er duidelijkheid komt over de risico's die het contractverlies met zich meebrengt.

Maar het gaat niet alleen om de kosten, zei analist Nico Inberg van IEX. Ook is er sprake van reputatieschade, juist nu het beter lijkt te gaan met Heijmans dankzij een sterke huizenmarkt.

De buffer om tegenvallers op te vangen is bij Heijmans volgens Inberg lang niet zo groot als bij collega-bouwers BAM Groep en VolkerWessels.

Heijmans opent woensdag voorbeurs de boeken. ING heeft een koopadvies op het aandeel met een koersdoel van 14,45 euro. Dinsdagochtend werd Heijmans 0,9 procent lager verhandeld op 8,63 euro.

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

AEX 2 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 2, 2020

Dollar komt onder druk te staan

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet