--- ---

Olieprijs lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 29 oktober 2018

Sterke dollar trekt olieprijs omlaag.

 De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, vanwege de sterkere dollar ten opzichte van de euro, yen en andere belangrijke munteenheden.

Verdere druk kwam van het meest recente rapport van oliedienstverlener Baker Hughes. Vrijdag meldde het concern dat het aantal actieve olieplatforms in de Verenigde Staten voor de derde opeenvolgende week is gestegen tot het hoogste niveau sinds maart 2015.

Daarnaast blijft de vraag of Saoedi Arabië en zijn OPEC-bondgenoten in staat zullen zijn om het wegvallen van de aanvoer uit Iran, als gevolg van de Amerikaanse sancties, te compenseren een punt van focus.

De afgelopen weken drukten de stijgende productie en export van OPEC en niet-OPEC-producenten, waaronder de Verenigde Staten, aan de aanbodzijde op de markt, terwijl de volatiliteit op de aandelenmarkten en zorgen over het niveau van de Chinese olie-consumptie aan de vraagkant op de markt drukte.

"De belofte van Saoedi Arabië om zoveel mogelijk te produceren heeft de zorgen over de implementatie van de Amerikaanse sancties tegen Iran op 4 november scherp verminderd", zei marktanalist Oli Hansen van Saxo Bank.

De OPEC uitte afgelopen weken zijn bezorgdheid over de stijgende olievoorraden en wees op dreigende macro-economische onzekerheden, die wellicht een andere koers vereisen.

Persbureau Reuters meldde dat Khalid al-Falih, de Saoedische minister van Energie, zei zich zorgen te malen over de recente stijging van de productie, eraan toevoegend dat een interventie nodig zou kunnen zijn om de stabiliteit te kunnen herstellen.

De decemberfuture voor een vat ruwe West Texas Intermediate-olie sloot maandag 0,8 procent, oftewel 0,55 dollar, lager op 67,04 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Geef een reactie