Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 19 oktober 2018 18:53

Uitgelicht: Unilever hoger de week uit na cijfers

 Unilever heeft in het derde kwartaal van 2018 opnieuw de omzet zien dalen, zo maakte het Brits-Nederlandse bedrijf afgelopen donderdag bekend. Ook de onderliggende groei kwam lager uit dan analisten hadden verwacht, maar dit had vooral te maken met het feit dat Argentinië door het voedings- en verzorgingsconcern buiten de boeken is gehouden.

De omzet bij Unilever was in de afgelopen drie maanden 12,5 miljard euro, een daling van 4,8 procent. Analisten hadden gerekend op een omzet van 12,6 miljard euro. Valutaverschillen hadden een impact van 5,2 procent.

Belangrijker was evenwel dat de onderliggende groei, dat wil zeggen exclusief eenmalige effecten van acquisities, desinvesteringen en valutaschommelingen, uitkwam op 3,8 procent. Dit getal wordt als een belangrijker graadmeter beschouwd dan de omzet.

Analisten hadden de onderliggende omzetgroei ingeschat op op 4,3 procent. Argentinië is echter vanwege de hyperinflatie in het land bij de onderliggende groei buiten beschouwing gelaten. Anders zou deze zijn uitgekomen op 4,5 procent, zo gaf Unilever aan.

Beleggers reageerden ontevreden op de resultaten, want het aandeel verloor donderdag op het Damrak 0,9 procent. Maar analisten toonden zich wel redelijk tevreden. Zo stelde Berenberg dat Unilever vermoedelijk één van de hoogste groeitempo's binnen de sector heeft. De markt groeide per saldo met drie procent, aldus de zakenbank.

Unilever was afgelopen kwartaal goed voor "sterke prijzen, robuuste volumes en een versnelling van de groei in opkomende markten en Noord-Amerika", aldus de analisten van Berenberg.

Ook analist Andrew Wood van Bernstein maakte een vergelijking met branchegenoten Danone en Nestlé, die ook deze week hun kwartaalcijfers publiceerden. Volgens Wood was de autonome omzetgroei van Unilever beter dan die van deze twee concurrenten.

De kwartaalcijfers van Unilever waren goed, ondanks wat minder positieve berichten hierover, zo concludeerde Wood. "De autonome omzetgroei was op gelijkwaardige basis beter dan de consensus, er was een betere balans tussen prijs en volume en de groei was in lijn met de verwachting van het management", stelde de Bernstein-analist.

Dat Unilever bij de onderliggende omzetgroei onder de consensus is uitgekomen, heeft te maken met Argentinië, zo benadrukte analist Reginald Watson van ING. De enorme prijsstijgingen in dit land zorgden ervoor dat Argentinië door Unilever buiten de boeken werd gehouden.

Volgens Watson hadden de analisten hun taxaties berekend inclusief Argentinië. "Als gevolg hiervan kwam de onderliggende groei lager uit dan de consensus. Als Argentinië wel was meegenomen dan was de groei uitgekomen op 4,5 procent, iets hoger dan de consensus van 4,3 procent", stelde Watson.

Analisten van de Royal Bank of Canada vonden de cijfers van Unilever "weinig spannend". Ze meenden dat Unilever wel tevreden was met dergelijke cijfers, na de opwinding rond de mogelijke verhuizing van het Britse hoofdkantoor naar Rotterdam. Unilever besloot om deze verhuizing niet door te laten gaan, na verzet van Britse aandeelhouders.

Het Brits-Nederlandse concern houdt voor geheel 2018 vast aan een onderliggende groei van 3 tot 5 procent, een verbetering in de onderliggende operationele marge en een sterke kasstroom. Volgens topman Paul Polman ligt het bedrijf op koers voor het halen van de doelen in 2020.

Het aandeel Unilever herstelde zich vrijdag en sloot op 47,33 euro. Daarmee kwam de indexzwaargewicht uit op een weekwinst van 3,9 procent.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100