Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 19 oktober 2018 19:18

Uitgelicht: intrekken contract zet Heijmans in het rood

 Heijmans was afgelopen week één van de grootste dalers op het Damrak. De bouwer leverde afgelopen week 20,3 procent in, nadat TenneT een grote opdracht introk.

Vanwege een verschil van inzicht werd het contract met Heijmans en Europoles voor The Wintrack II ingetrokken. Het betreft een contract voor de bouw van nieuwe hoogspanningsmasten voor Eemshaven-Vierverlaten en Borssele-Rilland. Heijmans was daarbij verantwoordelijk voor de constructie van de funderingen van de masten.

De partijen zijn nu in gesprek over hoe zij de kwestie financieel zullen afwikkelen.

Met de betreffende opdracht was aanvankelijk circa 200 miljoen euro gemoeid, maar dit was sindsdien uitgebreid naar 250 miljoen euro, verspreid over een periode van vier jaar, zei een woordvoerder van Heijmans maandag tegenover ABM Financial News. Het bouwbedrijf heeft een belang van 60 procent in het samenwerkingsverband met Europoles.

Het verschil van inzicht betreft de uitgangspunten van het contract, volgens de woordvoerder, die niet nader wilde uitweiden gezien de nog lopende gesprekken met TenneT.

De Duitse bouwer van hoogspanningsmasten Europoles is door het verlies van het contract in een insolventieprocedure terecht gekomen, die moet resulteren in een herstructurering van het bedrijf.

Het Duitse bedrijf had al enkele miljoenen geïnvesteerd in het TenneT-project en meer personeel aangenomen. Door de geschrapte order kon Europoles geen geld bijlenen om aan zijn acute financiële behoeften te voldoen. Het bedrijf is daardoor drie maanden vrijgesteld van zijn betalingsverplichtingen.

Analist Tijs Hollestelle van ING was niet verbaasd door de koersklap die Heijmans te verwerken kreeg. Hollestelle wees op de alle probleemprojecten waarmee de grote Nederlandse bouwers kampen of kampten en waardoor beleggers erg nerveus worden als er nieuwe problemen aan het licht komen.

"Al met al een vervelende kwestie", zei ook analist Nico Inberg van IEX.

"Tennet heeft een schikkingsvoorstel gedaan en als Heijmans en de Duitse partner dat niet accepteren dan komen de echte kosten tevoorschijn. Plus, en dat is misschien nog wel erger voor Heijmans, een stukje reputatieschade want dan gaat Tennet er een zaak van maken en komen de echte oorzaken aan het licht waarom Tennet het contract afzegde", aldus Inberg.

De analist van IEX werd juist iets positiever over het aandeel Heijmans. "Het leek juist beter te gaan met Heijmans onder aanvoering van de sterke huizenmarkt en daardoor komt dit nieuws als een lelijke domper." De buffer om tegenvallers op te vangen is bij Heijmans volgens de marktvorser lang niet zo groot als bij collega-bouwers BAM Groep en VolkerWessels.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten