Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 18 oktober 2018 12:08

Europese beurzen licht hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden donderdag licht hoger nadat in Brussel op de EU-top is besloten de vergadering over de Brexit in november af te gelasten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 364,34 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,4 procent op 11.757,01 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent met een stand van 5.154,40 punten. De Britse FTSE won donderdag 0,2 procent op 7.070,31 punten.

De Europese top in Brussel maakte woensdag al snel duidelijk dat de Britten en de Europeanen nog niet in de buurt van een vergelijk konden komen. En dus werd de top van november van de agenda gehaald en wordt nu verder gepraat totdat duidelijk is dat een vergelijk kans van slagen heeft.

Verder heeft de Federal Reserve in zijn notulen van de meeste recente vergadering zijn rug recht gehouden en aangegeven dat het pas van renteverhogingen gevolgd blijft worden. Vooraf was de vraag of de kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump op het rentebeleid van de FOMC zou leiden tot inschikking.

De groothandelsprijzen van Duitsland over september zijn weer verder opgelopen. Ook vorige maand kwam de stijging hiervan op jaarbasis boven de 3 procent uit.

Vanmorgen kwamen uit het Verenigd Koninkrijk de detailhandelsverkopen over september naar buiten die zowel op maand- als op jaarbasis meer bleken te zijn gedaald dan verwacht als gevolg van een afname in voedingswinkels, warenhuizen en online-verkopen.

In de Verenigde Staten staan vandaag drie items op de agenda, te weten de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 13 oktober, de zakelijke activiteitenindex zoals deze wordt gemeten door de Federal Reserve van Philadelphia over oktober en de leidende indicatoren over september.

Voor de steunaanvragen wordt vooraf rekening gehouden met 210.000 aanvragen tegen 214.000 een week eerder. De index van Philadelphia daalt naar verwachting van 22,9 naar 20. De leading indicators stijgen op maandbasis in de prognoses met 0,5 procent. In augustus bedroeg de stijging 0,4 procent.

Verder houdt de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis, James Bullard een toespraak bij de Economic Club in Memphis.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het rood op 69,25 dollar, terwijl voor een december-future Brent 79,44 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1483 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1502 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Novartis heeft minder winst behaald in het derde kwartaal van 2018, vanwege een lager operationeel inkomen en het stopzetten van een joint venture. De Zwitsers werden positiever gestemd over de omzetontwikkeling voor heel dit jaar. Novartis verwacht dat de omzet dit jaar met midden enkele cijfers zal groeien, terwijl eerder nog rekening werd gehouden met een groei van 0 tot 5 procent. Voor de operationele kernwinst rekent het bedrijf onverminderd op een groei van 5 tot 10 procent. Novartis won 1,8 procent.

Ericsson heeft het afgelopen kwartaal verlies in winst kunnen ombuigen. Het bedrijf zei goed op koers te liggen voor de doelstelling voor 2020. De koers van het aandeel noteerde 3,7 procent hoger.

Pernod Ricard heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een hogere omzet behaald. Wel werd de stijging beperkt door negatieve valuta-effecten en een bescheiden groei in de regio Amerika. Pernod Ricard bevestigde donderdag de outlook. Er wordt voor het huidige boekjaar 2018 gerekend op een autonome groei van 5 tot 7 procent. Voor heel het boekjaar wordt een licht negatieve impact van wisselkoersen voorzien. De koers van het Franse drankenconcern noteerde donderdag 0,9 procent hoger.

Unilever heeft in het derde kwartaal van 2018 minder omzet behaald dan was verwacht en ook de onderliggende groei was lager dan voorzien. Het bedrijf houdt voor geheel 2018 vast aan een onderliggende groei van 3 tot 5 procent, een verbetering in de onderliggende operationele marge en een sterke cash flow. Volgens Polman ligt het bedrijf op koers voor het halen van de doelen voor 2020. Unilever zakte donderdag 0,7 procent.

Nestlé zag de omzet in de eerste negen maanden van het jaar stijgen en zit op koers voor de jaardoelstellingen. Nestlé herhaalde de outlook met een autonome omzetgroei van 3,0 procent, herstructureringskosten van 700 miljoen Zwitserse frank en een stijgende onderliggende winst bij stabiele wisselkoersen en kapitaalefficiëntie. Nestlé boekte donderdag een koerswinst van 0,4 procent.

Petroleum Geo-Services heeft in het derde kwartaal van 2018 een lagere omzet en een negatief bedrijfsresultaat geboekt. Het bedrijf meldde donderdag dat de visie van het bedrijf ongewijzigd is, terwijl onderliggend zich verbeteringen aftekenen met een opgelopen prijs voor een vat ruwe olie. Niettemin blijven de marktomstandigheden uitdagend, aldus het bedrijf donderdag in een toelichting. Het aandeel noteerde donderdag een flink verlies van 11,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het rood.

De Dow Jones index daalde woensdag 0,4 procent naar 25.706,68 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde fractioneel in op 2.809,21 punten en ook techbeurs Nasdaq daalde iets, naar 7.642,70 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke

09 jul 08:59 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Assetallocatie – Omgaan met “langer lager”

08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR