Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 17 oktober 2018 12:06

Europese beurzen overwegend lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden woensdag overwegend lager na groene koersenborden eerder op de ochtend in aanloop naar de EU-top in Brussel waar gesproken zal worden over de Brexit.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een min van 0,1 procent op 64,76 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,4 procent op 11.733,37 punten. De Franse CAC 40 noteerde vrijwel onveranderd op een stand van 5.171,66 punten. De Britse FTSE won woensdag 0,2 procent naar 7.071,93 punten.

Vanaf vandaag draait het om de Brexit met de top van de Europese Unie in Brussel op de agenda. Diverse media hebben recent melding gemaakt van een voorstel meer tijd te nemen voor een afgewogen afscheid van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Mocht dit worden bevestigd dan is de verwachting dat de financiële markten dit verwelkomen.

De lange Italiaanse rente is inmiddels op de weg terug. Vanuit de Europese Commissie is gewaarschuwd voor onrust als in november de begroting over 2019 door Brussel wordt goedgekeurd. De Italianen hebben een begroting samengesteld op basis van een tekort van 2,4 procent. De vorige regering ging nog uit van een tekort van 0,8 procent. Valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank zei vanochtend tegen ABM Financial News dat een blik op de rentestanden leert wat er in de markten leeft.

De Britse producentenprijzen stegen over september zowel op jaar- als op maandbasis harder dan in augustus en ook meer dan verwacht. De stijging van de consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk over september liet dan weer een vertraging zien. Inflatiecijfers uit de eurozone lieten in een tweede lezing over september een licht versnelling zien, net als bij de eerste meting.

In de Verenigde Staten staan twee cijfers op de agenda, namelijk de in aanbouw genomen huizen en de bijbehorende vergunningen over september en de wekelijkse olievoorraden in de Verenigde Staten voor de week die eindigde op 13 oktober.

De Amerikaanse huizenbouw laat naar verwachting een daling zien van 4,8 procent naar een geannualiseerde 1,22 miljoen huizen. De bouwvergunningen stijgen naar verwachting met 3,3 procent naar een eveneens geannualiseerde 1,27 miljoen vergunningen.

Voor de olievoorraden van de Amerikanen wordt een stijging voorzien van 1,5 miljoen vaten. Een week eerder werd een stijging met bijna 6 miljoen vaten gemeld.

Verder spreekt de voorzitter van de Bundesbank, Jens Weidmann op een receptie over de toekomst van de Europese Monetaire Unie.

Vanavond komen de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve naar buiten. Daaruit moet blijken of de neuzen binnen het beleidsorgaan nog altijd dezelfde kant uit wijzen, nadat de Amerikaanse president Donald Trump herhaaldelijk kritiek uitte op het rentebeleid, waarvan hij vindt dat deze te robuust is.

Olie noteerde woensdag licht lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het rood op 71,73 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,34 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1563. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1565 en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1576 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Danone maakte omzetcijfers bekend die op een vergelijkbare basis in de lift zaten, maar als rekening wordt gehouden met valuta-effecten een daling vertoonden. Het aandeel Danone noteerde 3,0 procent lager.

Roche heeft de omzet zowel tegen constante valuta als uitgedrukt in Zwitserse frank over de eerste negen maanden zien oplopen. Roche noteerde woensdag 0,6 procent lager.

ASML heeft in het derde kwartaal van 2018, zoals voorzien, aan de eigen verwachtingen voldaan en liet weten voor het lopende vierde kwartaal een verdere omzetstijging te verwachten, hoewel de vooruitzichten voor EUV wel iets werden getemperd. Analisten waren woensdag goed te spreken over de resultaten. Het aandeel noteerde 0,9 procent hoger.

AkzoNobel heeft in het derde kwartaal van 2018 meer winst geboekt op een lagere omzet, die het gevolg was van dalende volumes. Akzo Nobel wil voor nog eens 200 miljoen euro aan kosten besparen in 2020 en verwacht dat dit de komende twee jaar 350 miljoen aan eenmalige kosten met zich mee zal brengen. De trends in de vraag zijn verschillend per segment en regio, voegde het bedrijf daaraan toe. De stijging van grondstoffenprijzen zal in de rest van het jaar doorgaan, maar langzamer dan in het begin van het jaar. Akzo Nobel stelt een interimdividend voor van 0,37 euro per aandeel, op basis van de voortgezette activiteiten. AkzoNobel steeg woensdag 3,7 procent in koers.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 2,3 procent hoger op 2.809,92 punten, de Dow Jones won 2,2 procent op 25.798,42 punten en de Nasdaq ging 2,9 procent omhoog naar 7.645,49 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk