--- ---

Futures wijzen op lagere start Wall Street

Redactie De Aandeelhouder - maandag, 15 oktober 2018

Relatief rustige handelsdag in verschiet.

 De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, nadat de opleving van Wall Street eind vorige week vrijdag geen navolging vond op de aandelenmarkten in de rest van de wereld.
 
Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,5 procent in het rood.

Beleggers kijken uit naar cijfers over de detailhandelsverkopen en resultaten van financiële bedrijven zoals Bank of America.

Volgens sommige commentatoren hebben beleggers twee zaken nodig om de dips in de aandelenmarkten te blijven kopen. "Het eerste en het belangrijkste is dat de bedrijfswinsten stevig moeten blijven en beter dan de winstgroei van 200 procent die voorspeld wordt voor het derde kwartaal", stelde marktanalist Hussein Sayed van FXTM. Daarbij hoort een rooskleurig vooruitzicht voor de komende kwartalen.

Ten tweede moet er een handelsdeal tussen de VS en China komen. Als aan die twee voorwaarden niet wordt voldaan, dan kunnen de aandelenmarkten zomaar over hun top zijn dit jaar, denkt analist Sayed.

Vrijdag steeg Wall Street na een verliesreeks van zes dagen voor de S&P500. Op weekbasis verloor de index niettemin 4 procent. De beursdaling hing samen met onrust over een plotselinge stijging van de rente op tienjarige Amerikaanse staatsleningen tot boven 3,25 procent vorige week. De stand is inmiddels weer gezakt tot 3,15 procent.

Een zorg voor beleggers zijn de geopolitieke spanningen, om te beginnen met Saoedi-Arabië, die in een toenemende diplomatieke onenigheid is met de Verenigde Staten. President Donald Trump dreigde zondag met "zware straf" voor de Saoedi's als zij de hand zouden hebben gehad in de verdwijning van een verdwenen dissidente journalist, die zou zijn vermoord bij een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanbul. Saoedi-Arabië dreigde direct met vergelding, wat een piek in de olieprijs opleverde.

Inmiddels zou koning Salman volgens Bloomberg om een officieel onderzoek naar de kwestie hebben gevraagd.

Olie noteerde maandag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 71,73 dollar, terwijl een december-future Brent 0,8 procent duurder werd op 81,08 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1599. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1552 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1561 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Bank of America publiceert voorbeurs kwartaalresultaten. Het aandeel steeg 0,3 procent in de handel voorbeurs. De winst per aandeel en de omzet waren iets hoger dan verwacht.

Charles Schwab, dat ook de boeken opent, steeg 1,8 procent. 

Deze week komt het cijferseizoen overigens goed op gang met een stroom aan bedrijven die publiceren.

Slotstanden

Vrijdag herstel Wall Street enigszins van de verliezen in de voorgaande dagen, na een volatiele sessie. De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 1,4 procent naar 2.767,13 punten, de Dow Jones klom 1,2 procent naar 25.339,99 punten en de Nasdaq won 2,3 procent op 7.496,89 punten. De Dow Jones werd gedrukt door koersverlies van JPMorgan Chase.

Geef een reactie