Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 15 oktober 2018 14:02

Beursblik: lichte groei bij AkzoNobel

 AkzoNobel zal over het derde kwartaal vermoedelijk een licht hogere omzet en winst laten zien. Dit is de verwachting van analisten in aanloop naar de cijfers aanstaande woensdag voorbeurs.

AkzoNobel heeft over de afgelopen drie maanden een omzet van 2.431 miljoen euro in de boeken gezet, zo blijkt uit een analistenconsensus op de website van de onderneming zelf. Dat was vorig jaar 2.419 miljoen euro.

De EBITDA komt volgens de consensus uit op 311 miljoen euro, circa 17 miljoen meer dan in het derde kwartaal van 2017. De operationele winst stijgt met 12 miljoen euro tot ruim 227 miljoen euro. De winst per aandeel zou volgens de analisten zijn opgelopen van 0,86 euro naar 1,05 euro.

Het gaat hierbij om resultaten uit voortgezette activiteiten, dus zonder de afgesplitste chemietak. Deze divisie werd eerder dit jaar verkocht aan investeerders Carlyle en GIC en gaat nu verder onder de naam Nouryon.

AkzoNobel maakte onlangs bekend dat 5,5 miljard euro van de verkoopopbrengsten van de Speciality Chemicals naar onder meer een superdividend en een inkoop van eigen aandelen gaat. In december vorig jaar werd al een speciaal dividend van 1 miljard euro aan de aandeelhouders uitgekeerd.

Recent was er ook nog een winstwaarschuwing van PPG, de oude belager van AkzoNobel. PPG waarschuwde onder meer voor hogere inkoopkosten, een zwakkere Chinese markt en tegenzittende wisselkoersen. Ondanks deze waarschuwing blijft AkzoNobel volgens UBS koopwaardig.

UBS voorziet voor het afgelopen kwartaal zelfs een EBITDA van 322 miljoen euro, een stijging van 10 procent op jaarbasis. De zakenbank ziet een 7 procent hogere prijs/mix. Daar tegenover staat een daling met 2 procent van de volumes en een daling van 3 procent als gevolg van tegenwind door valutaverschillen. De toename van de EBITDA wordt tevens gedreven door kostenbesparingen ter waarde van 30 miljoen euro. "Voor volgend jaar verwachten we een kostenbesparing van 100 miljoen euro en verdere prijs/mix verbeteringen", blikte UBS vooruit.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers gaf het bedrijf geen concrete outlook af. Wel zei AkzoNobel voor de rest van 2018 positieve ontwikkelingen te verwachten voor Decorative Paints en Performance Coatings, met uitzondering van Marine en Protective Coatings, waar de marktomstandigheden "uitdagend" blijven.

Het aandeel AkzoNobel stond maandag 0,1 procent lager op 73,42 euro.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke