Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 12 oktober 2018 09:46

Valuta: dollar geeft weer terrein prijs

 De dollar heeft van donderdag op vrijdag verder terrein moeten prijsgeven.

"De euro is van 1,1515 dollar naar 1,1615 dollar opgeschoven en heeft waarschijnlijk zijn dieptepunt achter zich gelaten", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News.

"De munt zit al tijden in een bandbreedte die aan de onderkant wordt begrensd door de 1,13 dollar en aan de bovenkant door 1,18 dollar, met als technisch uitbraakniveau 1,1850 dollar. Voor de korte termijn blijft dat nog wel even zo, is mijn verwachting. Maar als de euro door 1,1850 dollar heen gaat, acht ik 1,30 dollar voor een euro tot de mogelijkheden", aldus Jongbloed.

Jongbloed wees vrijdag op de stevige mate waarin treasuries donderdag werden ingeslagen, als gevolg waarvan de lange rente in de Verenigde Staten daalde en de euro meer lucht kreeg. "Bovendien kantelt het Brexit-spel nu een kant uit die voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie gunstig oogt. Men is in elk geval in Europa een stuk positiever over een goede deal", aldus de handelaar.

De vraag naar euro's kan op termijn in de ogen van Jongbloed onder andere voortvloeien uit een daling van dollarreserves en de ambitie van de eurozone de euro als valuta te gebruiken bij de afrekening van grondstoffen als olie.

Jongbloed gaf vrijdag aan dat de euro ten opzichte van de Zwitserse frank zonder aanwijsbare reden stevig opliep, en goud steeg ten nadele van de dollarkoers. "Ook hier bleven we toch een beetje met de vraag zitten, waarom er nu dollars van de hand werden gedaan", aldus Jongbloed.

Ondertussen heeft het Italiaanse parlement ingestemd met de begroting van de regering en is de beoordeling nu aan Brussel. De begroting zorgde enige weken geleden voor een stevig oplopende lange rente van Italië als gevolg van twijfel over de realisteitszin van de begroting die voorziet in een stijging van de uitgaven.

"Een ander punt van aandacht is wat mij betreft de dertigjaarsrente van de Verenigde Staten. Die noteert inmiddels boven de 5 procent en dat zou nog wel eens een risico voor de Amerikaanse huizenmarkt kunnen worden", waarschuwde Jongbloed.

Jongbloed omschreef de valutamarkt vrijdag als rustig. Hij verwacht vandaag geen grote invloed van de macro-economische agenda en richt zijn aandacht op volgende week, wanneer de 28 EU-landen bij elkaar komen en de FOMC met de notulen van de meest recente vergadering en de economische ramingen naar buiten treedt. "En dan is het de vraag of er woensdag [door de Fed] ook wat gezegd wordt over de kritiek van de Amerikaanse president op het rentebeleid van de Fed", zo vroeg Jongbloed zich vrijdag af.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin had donderdag milde woorden over voor China, waarmee hij wilde aangeven dat Beijing niet gezien moet worden als een valutamanipulator. Daarop veerde de Chinese yuan op. Eerder deze week kwam de munt onder druk te staan, waarmee de dollar de 7,00 yuan naderde, een niveau waarboven de Amerikaanse valuta lange tijd heeft genoteerd.

Vanochtend vroeg waren er al Chinese cijfers over de export in september. Die bleek uitgedrukt in Chinese yuan met 17 procent te zijn gestegen tegen een stijging met 8 procent een maand eerder. De import steeg zelfs met 17,4 procent, maar dat was juist minder dan augustus. Naar de Verenigde Staten registreerde China een stijging van de export met 16,6 procent bij een importstijging van 1,6 procent.

De Duitse inflatie over september kwam definitief uit op 0,4 procent op maandbasis. Er was ook een prijsstijging met 0,4 procent op maandbasis voorzien. Op jaarbasis lag de prognose op 2,3 procent en ook dat cijfer kwam overeen met de verwachtingen. Beide cijfers weken niet af van eerdere metingen van Destatis.

Voor vandaag resteert alleen nog de industriële productie van de eurozone over augustus. Op maandbasis ligt de verwachting op een stijging met 0,2 procent, op jaarbasis daalt de productie naar verwachting met 0,5 procent.

In de Verenigde Staten volgt om vier uur de eerste lezing van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over oktober, die naar verwachting daalt van 100,8 naar 100,0.

De euro noteerde vrijdag 1,1598 dollar, een stijging van 0,1 procent. De euro noteerde 0,1 procent lager ten opzichte van het Britse pond op 0,8749 Britse pond. Een kostte vrijdag 1,1471 Zwitserse frank, een vrijwel onveranderde koers. De dollar heeft de 6,870 Chinese yuan aangetikt en noteerde vrijdag op 6,9194 Chinese yuan.

De Aandeelhouder TV

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 7, 2020

Hoop keert terug op financiële markten | 7 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 6, 2020

AEX 6 april 2020 – NIco Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 6, 2020

Olieprijs zet markten op scherp | 6 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht