--- ---

Topman positief gestemd over laatste maanden van het jaar.

Fagron heeft in het derde kwartaal de groei flink zien aantrekken, zoals analisten ook hadden voorzien. Dit bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.

"Fagron heeft in het derde kwartaal van 2018 wederom een zeer goed resultaat neergezet", stelde CEO Rafael Padilla donderdag. "In Noord-Amerika en Zuid-Amerika was bij alle activiteiten sprake van een zeer sterke stijging van de omzet. Ook Europa droeg goed bij."

"Met vertrouwen zien we de laatste maanden van het jaar tegemoet. Fagron zal 2018 naar verwachting goed afsluiten en is prima gepositioneerd voor verdere groei in 2019", meent de topman.

In een toelichting aan ABM Financial News zei Padilla dat oktober goed is begonnen. “We zijn super positief” met het oog op de rest van 2018.

Over Brands zei de topman dat er niet alleen groei was in Zuid- en Noord-Amerika, maar dat ook Europa een stabiele groei kende maand op maand.

Fagron boekte een omzet van 114,9 miljoen euro, een stijging van 11,8 procent. Rekening houdend met wisselkoerseffecten bedroeg de groei 17,6 procent. Autonoom boekte Fagron een groei van 4,6 procent en tegen constante wisselkoersen was dit 10,1 procent.

Analisten rekenden gemiddeld voor het derde kwartaal op een omzet van 116,2 miljoen euro, een groei van 13,1 procent op jaarbasis, of 18,3 procent indien rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten. De autonome groei wordt door de analisten ingeschat op 4,6 procent, of 9,7 procent tegen constante wisselkoersen.

In de eerste zes maanden van dit jaar groeide de totale omzet van Fagron met 5,0 procent. Tegen constante wisselkoersen was er een omzetstijging van 12,1 procent en autonoom was er sprake van een toename van 1,7 procent, of 8,5 procent rekening houdend met wisselkoerseffecten.

Aan de omzetontwikkeling in het derde kwartaal droeg Europa 57,3 miljoen euro bij, waar analisten rekenden op 57,8 miljoen euro bij.

Zuid-Amerika deed het met 25,5 miljoen euro nipt beter dan de 25,2 miljoen euro waarop was gerekend en de omzet in Noord-Amerika kwam uit op 30,4 miljoen euro, tegenover een voorziene 31,5 miljoen euro.

Daarmee was Noord-Amerika de uitblinker zijn met een groei van bijna 64 procent, ofwel 30 procent autonoom. Enerzijds groeien de steriele activiteiten van Fagron in Wichita en anderzijds is er de overname van Humco in april dit jaar. In Wichita investeert Fagron nu in opschaling door meer personeel aan te nemen. Dit zorgt op korte termijn voor winstdruk, aldus de onderneming, maar op langere termijn zal dit zich uitbetalen in meer groei. "De ontwikkeling in de faciliteit in Wichita bleef onverminderd sterk", stelde Padilla donderdag. Ook vindt hij de integratie van Humco goed vordert.

Europa was goed voor een totale groei van 1,2 procent, volledig autonoom gerealiseerd en Zuid-Amerika kende een krimp van 1,1 procent. Echter rekening houdend met wisselkoerseffecten was er geen krimp, maar een groei van bijna 22 procent in Zuid-Amerika. Deze zomer zei CEO Rafael Padilla in gesprek met ABM Financial News al dat hij goed te spreken was over de ontwikkelingen in Zuid-Amerika. Het belooft volgens Padilla een "fantastisch" jaar te worden in Brazilië en juli was een "super goede" start van de tweede jaarhelft benadrukte de topman in augustus nog.

In Europa kampte Fagron met het stilleggen van een Nederlandse productielijn. Dit stilleggen gebeurde in de eerste weken van april en pas in de eerste helft van 2019 zal de lijn opnieuw worden gelanceerd, afhankelijk van het groene licht van de toezichthouder. Eerder rekende Fagron op een herstart eind dit jaar of begin volgend jaar.

De betreffende productielijn wordt gebruikt voor het maken van bereidingen voor ziekenhuizen, wat in de toekomst volgens Padilla wel eens de grootste groei-aanjager van Fagron in Nederland kan worden. Het stilleggen kostte in het derde kwartaal 1,5 miljoen euro aan omzet. Ook voor de komende periode mikt Fagron op circa 0,5 miljoen euro aan gederfde omzet per maand dat de lijn niet operationeel is.

HL Technology realiseerde volgens de consensus een omzet van 1,8 miljoen euro, een kleine stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De daadwerkelijke omzet kwam uit op 1,7 miljoen euro, juist een daling van 6,5 procent.

Fagron merkte nog op dat de Braziliaanse verkiezingen geen effect hebben op de onderneming. Dit geldt ook voor de handelsoorlog, aangezien Fagron lokaal in Amerika produceert.

Het enige risico dat Padilla ziet, is als er in de kwaliteit onverhoopt iets misgaat. “Kwaliteit is cruciaal voor ons”, aldus de topman. Een situatie als met de Nederlandse lijn die moest worden stilgelegd, dat zou nog een domper kunnen zijn in de laatste maanden van het jaar. Dat is ook de reden dat Fagron secuur is in alles wat de fabriek verlaat en momenteel buiten de lijn in Nederland er geen zaken spelen.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Geef een reactie