--- ---

NVM ziet alle seinen op rood voor Nederlandse woningmarkt

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 11 oktober 2018

Makelaars spreken van code rood.

 De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakt zich grote zorgen over de woningmarkt.

"Het is Code Rood voor de woningmarkt", zei de NVM dan ook bij Prinsjesdag.

Er moet een structurele aanpak komen om tot 2030 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen, meent de vereniging.

"We roepen al een paar jaar dat er in ons land veel te weinig wordt gebouwd en dat we niet eens de bouwachterstand uit de laatste crisis kunnen wegwerken", zei NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

"Als dat nu niet snel en grondig wordt opgepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien."

Volgens de NVM staan momenteel vooral starters en middeninkomens buitenspel.

Kwartaalcijfers

In het derde kwartaal werden er ruim 36.000 woningen verkocht door makelaars aangesloten bij de NVM. Dat waren er 4.700 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De transactieprijs steeg wel, die stond afgelopen kwartaal op een recordniveau van 292.000 euro, een stijging op jaarbasis van meer dan 10 procent.

Woningen werden in het derde kwartaal 2018 gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden. "Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest", concludeerde Jaarsma.

Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim 30 procent gedaald. Halverwege het derde kwartaal stonden bij NVM-makelaars 44.300 woningen te koop.

Het sombere beeld van minder woningtransacties, een verder afnemend aanbod en forse prijsstijgingen zullen volgens NVM ook het komende kwartaal domineren.

"Net als onze voorspelling in het vorige kwartaal houden we voor het laatste kwartaal van 2018 rekening met een daling van 7 tot 10 procent in het aantal transacties. En een prijsontwikkeling van plus 8 tot 10 procent."

Geef een reactie