--- ---

Koersverliezen Wall Street vinden navolging op Europese handelsvloeren.

De Europese beurzen gaan donderdag een flink lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 246 punten voor de Duitse DAX, een min van 122 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 100 punten voor de Britse FTSE 100.

Met deze openingsindicaties reageren beleggers op de stevige verliezen op Wall Street woensdag, waar vooral techfondsen het zwaar moesten ontgelden en de grootste verliezen in jaren leden.

De Europese beurzen sloten woensdag al flink lager, nadat op Wall Street het sentiment na de openingsbel snel verslechterde.

Beleggers waren bezorgd over het handelsconflict tussen China en de VS, de begrotingsproblemen in Italië en de oplopende rente in de VS. “De markt is nu in afwachting van een mogelijke tweede ronde van tariefsverhogingen op Chinese producten, waarmee de regering-Trump heeft gedreigd”, zei analist Mihir Worah van Pimco. “Een escalatie van dit conflict zou slecht zijn voor de markten, al kan er later wel weer een deal worden gesloten”.

“De zorgen over Italië houden aan. Vice-premier Matteo Salvini heeft gezegd dat hij ervan overtuigd is dat het verschil tussen de Duitse en Italiaanse rente niet hoger zal worden dan 400 basispunten. Hij houdt vast aan een verhoging van het begrotingstekort naar 2,4 procent, in een poging de Italiaanse economie te stimuleren”, stelde analist David Madden van CMC Markets.

Op economisch gebied bleek de industriële productie van Frankrijk in augustus iets sterker dan verwacht te zijn gegroeid, terwijl de productie in het Verenigd Koninkrijk licht lager was dan een maand eerder.

Bedrijfsnieuws

De Europese techfondsen lagen er woensdag slecht bij, in navolging van de Nasdaq. Zo verloor ASML in Amsterdam 5,5 procent, SAP 4,4 procent, Ericsson 2,7 procent en STMicroelectronics 5,8 procent.

LVMH verloor 7,1 procent. De omzetgroei van de Franse producent van luxegoederen in het afgelopen kwartaal lag in lijn met de verwachtingen, maar het bedrijf zag een lichte achteruitgang bij de kooplust van Chinese consumenten in het derde kwartaal. Ook andere producenten van luxegoederen verloren terrein. Gucci-moederbedrijf Kering verloor 9,6 procent, Burberry 8,1 procent en Hermes International zakte 5,1 procent.

Page Groep zag over het derde kwartaal zijn brutowinst weer flink oplopen. Zelfs in de Britse thuismarkt wist de uitzender een kleine stijging van de brutowinst te melden. Het aandeel verloor desondanks 1,1 procent.

Philips is in Saoedi-Arabië een samenwerking aangegaan op het gebied van kankerdiagnoses. Philips zakte woensdag 1,7 procent.

Altice Europe is van plan het Franse televisienetwerk Télé Lyon Metropole (TLM) over te nemen. Het aandeel Altice eindigde 4,6 procent hoger.

Euro STOXX 50 3.267,65 (-1,66%)
STOXX Europe 600 366,93 (-1,61%)
DAX 11.712,50 (-2,21%)
CAC 40 5.206,22 (-2,11%)
FTSE 100 7.145,74 (-1,27%)
SMI 8.892,88 (-0,79%)
AEX 528,03 (-1,66%)
BEL 20 3.575,34 (-2,13%)
FTSE MIB 19.719,04 (-1,71%)
IBEX 35 9.162,90 (-1,05%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag lager.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag zeldzaam hard gedaald, nadat Europese beurzen een bescheidener voorbeeld gaven. Onder druk van de stijgende rendementen op obligaties zakten de aandelenindices door steunniveaus wat ruimte bood voor een verdere neerwaartse spiraal.

Het was de sterkste daling voor de Dow Jones-index sinds de laatste beurscorrectie op 8 februari.

Het was de ook vierde dag op rij dat de S&P 500 onder zijn vijftigdaags voortschrijdend gemiddelde zakte en de eerste keer dat de index daar ook onder bleef, wat de verkoopgolf mogelijk versterkte.

De dalingen waren breed gespreid over de sectoren maar de technologiefondsen gingen aan de leiding. De sector leverde maar liefst 4,8 procent in. Amazon.com verloor 6,2 procent - wat niet is vertoond sinds 2016. Google-moederbedrijf Alphabet verloor 4,6 procent, net als Apple, en Microsoft gaf 5,4 procent prijs.

Hogere rentestanden en hogere rendementen op obligaties lijken een nieuwe fase op de markt in te luiden, nadat de rente jarenlang extreem laag werd gehouden terwijl de economie herstelde van de crisis. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen steeg woensdag met 2 basispunten tot 3,22 procent.

Beleggers keken ook vooruit naar het cijferseizoen, dat later deze week officieus van start gaat met de resultaten van grote financiële instellingen. Een analistenrapport van Barclays waarschuwde voor gematigd teleurstellende resultaten van grote internetbedrijven zoals Amazon.com, Twitter, Ebay en Facebook.

Economisch nieuws was er over de producentenprijzen in september, die met 0,2 procent stegen. Ook stegen de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in augustus met 1 procent.
De olieprijs daalde ruim 2 procent, na de verlaagde groeiramingen van het IMF dinsdag en nadat handelaren concludeerden dat de zware orkaan Michael de olieplatforms in de Golf van Mexico zonder schade passeert.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Sears sloot 17 procent lager, na berichten in de Wall Street dat de beroemde winkelketen deze week een faillissement wil aanvragen. Eerder op de dag liep het verlies op tot meer dan 30 procent.
Tesla verloor 2 procent. Een belangrijke aandeelhouder van de fabrikant van elektrische auto's, Baillie Gifford, heeft een belang van 11,4 procent in de Chinese rivaal Nio. Het Amerikaanse aandeel van Nio steeg 7 procent.
Starbucks verloor 3 procent, nadat Bill Ackman van hedgefund Pershing Square dinsdag een belang van 1,1 procent in de koffieketen meldde.
McDonalds daalde 0,9 procent. De fastfoodketen kreeg een adviesverhoging van Guggenheim Securities, omdat het aandeel ten onrechte lager gewaardeerd zou zijn dan sectorgenoten.

S&P 500 index 2.785,68 (-3,3%)
Dow Jones index 25.598,74 (-3,2%)
Nasdaq Composite 7.422,05 (-4,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag fors lager, met een min van 4,1 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 4,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 22,541,95 (-4,1%)
Shanghai Composite 2.592,45 (-4,9%)
Hang Seng 25.168,47 (-3,9%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1556. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1520 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1530 op de borden.

USD/JPY Yen 112,15
EUR/USD Euro 1,1556
EUR/JPY Yen 129,77

MACRO-AGENDA:
06:30 Internationale handel - Augustus (NL)
06:30 Faillissementen - September (NL)
08:45 Inflatie - September (Fr)
14:30 Inflatie - September (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Delta Airlines - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Walgreens Boots Alliance - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Geef een reactie