--- ---

Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 11 oktober 2018

Verliezen worden breed gedragen.

 De Europese beurzen noteerden donderdag lager in aansluiting op de verliezen op Wall Street een dag eerder.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 1,7 procent op 360,73 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,2 procent naar 11.572,44 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 1,4 procent met een stand van 5.133,48 punten. De Britse FTSE verloor donderdag 1,7 procent en daalde naar 7.022,00 punten.

De stevige verliezen op Wal Street van woensdag vonden donderdag een weerklank in dalende koersen op de Europese handelsvloeren, waarbij net als woensdag in New York, techfondsen stevig daalden. Over de hele linie kleuren de borden rood, met her en der een uitzondering.

De Franse inflatie over september steeg op jaarbasis in een fractioneel lager tempo dan een maand eerder.

In de Verenigde Staten staan vanmiddag de consumentenprijzen over september en de wekelijkse steunaanvragen voor die week die eindigde op 6 oktober op de agenda.

De verwachting voor de stijging van de consumentenprijzen ligt op maandbasis op 0,2 procent. Dat geldt ook voor de kerninflatie, waarin voedsel - en energieprijzen niet zijn meegenomen. In augustus lagen de stijgingen op respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een stijging van de prijzen met 2,4 procent tegen 2,7 procent een maand eerder. De kerninflatie op jaarbasis komt naar verwachting uit op 2,3 procent tegen 2,2 procent.

Voor de steunaanvragen worden 208.000 aanvragen verwacht. Een week eerder waren dit er 207.000.

Olie noteerde donderdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,9 procent in het rood op 71,81 dollar, terwijl voor een december-future Brent 81,49 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 1,9 procent.

De euro/dollar noteerde donderdag op 1,1551. Bij begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1550 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1520 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft zijn samenwerking met Dialog Semiconductor verstevigd. Apple betaalt Dialog 600 miljoen dollar voor de licentie van bepaalde energiemanagement geïntegreerde circuits (PMIC's), voor overdracht van bepaalde bezittingen en als vooruitbetaling voor toekomstige productaankopen door Apple. Daarnaast krijgt Dialog op diverse gebieden een groot aantal contracten van Apple. Die worden in 2019 gestart en uitgebreid in 2020 en 2021. Dialog was donderdag een van de weinige hoogvliegers in Europa met een koerswinst van 26,5 procent.

Renault heeft een overeenkomst gesloten met Electricite de France, Total en Enel voor de ontwikkeling van een infrastructuur voor elektrische auto's. Het aandeel Renault noteerde donderdag 1,0 procent lager.

BMW heeft het joint venture contract met de Chinese autoproducent Brilliance China Automotive (CBA) verlengd. Het contract van BMW en CBA voor de joint venture BMW Brilliance Automotive (BBA) is met 22 jaar verlengd en loopt nu tot 2040. BMW heeft bovendien zijn belang in BBA uitgebreid van 50 procent naar 75 procent. BMW noteerde een verlies van 1,6 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,2 procent in het rood.

De S&P 500 index daalde 3,3 procent tot 2.785,68 punten, de Dow Jones index eindigde 3,2 procent lager op 25.598,74 punten en de Nasdaq verloor 4,1 procent tot 7.422,05 punten.

Geef een reactie