--- ---

Beursblik: Brexit-deal moet vaag zijn, maar hoe vaag?

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 11 oktober 2018

Woordkeuze cruciaal voor verdeelde Britten.

 Krantenkoppen suggereren dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een stap dichter bij een deal zijn over de Britse uittreding, maar volgens ING blijkt het moeilijk om de juiste woorden te vinden waar genoeg Britse parlementsleden mee kunnen instemmen.

Het feit dat Brussel de publicatie van een conceptversie van de verklaring deze week heeft uitgesteld, benadrukt hoe moeilijk dat precies is, stelde econoom James Smith van ING donderdag.

Een van de knelpunten is het EU-voorstel dat Noord-Ierland effectief in de douane-unie met de EU zou blijven, als de rest van het VK inderdaad de markt- en douane-unie met de EU verlaat. Deze 'backstop'-oplossing stuit op verzet van Noord-Ierse parlementariërs, die nodig zijn voor een Brexit-meerderheid.

Volgens ITV-commentator Robert Peston zou de EU bereid zijn dezelfde oplossing toe te passen op het gehele VK, in elk geval voor wat betreft de douane-unie. Dit zou een grote overwinning zijn voor de Britse premier Theresa May, hoewel daarmee wel het risico bestaat dat dit de Britten belemmert om handelsverdragen met andere landen te sluiten. Bovendien zou men moeten accepteren dat er controles komen tussen Noord-Ierland en het Britse vasteland, op producten die moeten voldoen aan de EU-regels, als de Britten de marktunie ooit willen verlaten.

Volgens sommige berichten kan deze oplossing binnen een week geregeld zijn, dus voor de Europese top van volgende week. Er moeten alleen nog wel de juiste woorden worden gevonden om de meerderheid van het Britse parlement te overtuigen.

Een lastiger knelpunt lijkt volgens Smith de politieke verklaring over hoe de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU er uit moet zien. Deze verklaring is niet juridisch bindend en zal tijdens de overgangsperiode na maart 2019 nader worden uitgewerkt. De woorden zullen dus vaag zijn, maar de vraag is hoe vaag precies.

In eerste instantie wilde de EU dit zo vaag mogelijk laten, met een conceptverklaring die vier kantjes zou beslaan met weinig meer dan 'geannoteerde nieuwsregels'. ING verwacht daarbij veel woorden zoals 'ambitieus' en 'zonder precedent' maar weinig details over wat dit in de praktijk betekent.

Verder zou de EU akkoord zijn met een 'evolutie-clausule', die stelt dat Brussel op een later moment een verbeterde regeling kan accepteren als het VK van gedachten zou veranderen. De hoop is dat dit parlementariërs aan beide zijden van het Britse gangpad ervan overtuigt dat de verklaring niet in steen gebeiteld wordt, zodat hun uiteenlopende ambities voor het uiteindelijke verdrag in leven blijven.

De Britse regering lijkt echter te vrezen dat al te veel vaagheid en vrijblijvendheid niet acceptabel is voor de Noord-Ierse DUP-partij. Die zouden vooral bezorgd zijn over de regulatoire controles die de EU-deal kan opwerpen tussen Noord-Ierland en Groot-Brittanië.

In dat licht zei een Britse regeringswoordvoerder maandag nog "exactere" woorden te zoeken over de toekomstige handelsrelatie, om de DUP ervan te overtuigen dat de 'backstop'-oplossing met controles tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië nooit nodig zal zijn.

Al met al denkt ING dat een deal waarschijnlijker verwacht kan worden in november dan volgende week. Ook daarna blijft het afwachten tot het Britse parlement erover heeft gestemd, voordat de markten zeker weten dat het gevreesde 'no deal'-scenario is afgewend.

Geef een reactie