fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 11 oktober 2018 07:15

Aantrekkende groei Fagron

 Fagron heeft in het derde kwartaal de groei flink zien aantrekken, zoals analisten ook hadden voorzien. Dit bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.

"Fagron heeft in het derde kwartaal van 2018 wederom een zeer goed resultaat neergezet", stelde CEO Rafael Padilla donderdag. "In Noord-Amerika en Zuid-Amerika was bij alle activiteiten sprake van een zeer sterke stijging van de omzet. Ook Europa droeg goed bij."

"Met vertrouwen zien we de laatste maanden van het jaar tegemoet. Fagron zal 2018 naar verwachting goed afsluiten en is prima gepositioneerd voor verdere groei in 2019", meent de topman.

Fagron boekte een omzet van 114,9 miljoen euro, een stijging van 11,8 procent. Rekening houdend met wisselkoerseffecten bedroeg de groei 17,6 procent. Autonoom boekte Fagron een groei van 4,6 procent en tegen constante wisselkoersen was dit 10,1 procent.

Analisten rekenden gemiddeld voor het derde kwartaal op een omzet van 116,2 miljoen euro, een groei van 13,1 procent op jaarbasis, of 18,3 procent indien rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten. De autonome groei wordt door de analisten ingeschat op 4,6 procent, of 9,7 procent tegen constante wisselkoersen.

In de eerste zes maanden van dit jaar groeide de totale omzet van Fagron met 5,0 procent. Tegen constante wisselkoersen was er een omzetstijging van 12,1 procent en autonoom was er sprake van een toename van 1,7 procent, of 8,5 procent rekening houdend met wisselkoerseffecten.

Aan de omzetontwikkeling in het derde kwartaal droeg Europa 57,3 miljoen euro bij, waar analisten rekenden op 57,8 miljoen euro bij.

Zuid-Amerika deed het met 25,5 miljoen euro nipt beter dan de 25,2 miljoen euro waarop was gerekend en de omzet in Noord-Amerika kwam uit op 30,4 miljoen euro, tegenover een voorziene 31,5 miljoen euro.

Daarmee was Noord-Amerika de uitblinker zijn met een groei van bijna 64 procent, ofwel 30 procent autonoom. Enerzijds groeien de steriele activiteiten van Fagron in Wichita en anderzijds is er de overname van Humco in april dit jaar. In Wichita investeert Fagron nu in opschaling door meer personeel aan te nemen. Dit zorgt op korte termijn voor winstdruk, aldus de onderneming, maar op langere termijn zal dit zich uitbetalen in meer groei. "De ontwikkeling in de faciliteit in Wichita bleef onverminderd sterk", stelde Padella donderdag. Ook vindt hij de integratie van Humco goed vordert.

Europa was goed voor een totale groei van 1,2 procent, volledig autonoom gerealiseerd en Zuid-Amerika kende een krimp van 1,1 procent. Echter rekening houdend met wisselkoerseffecten was er geen krimp, maar een groei van bijna 22 procent in Zuid-Amerika. Deze zomer zei CEO Rafael Padilla in gesprek met ABM Financial News al dat hij goed te spreken was over de ontwikkelingen in Zuid-Amerika. Het belooft volgens Padilla een "fantastisch" jaar te worden in Brazilië en juli was een "super goede" start van de tweede jaarhelft benadrukte de topman in augustus nog.

In Europa kampte Fagron met het stilleggen van een Nederlandse productielijn. Dit stilleggen gebeurde in de eerste weken van april en zal vermoedelijk tot het einde van het jaar of begin 2019 duren. De betreffende productielijn wordt gebruikt voor het maken van bereidingen voor ziekenhuizen, wat in de toekomst volgens Padilla wel eens de grootste groei-aanjager van Fagron in Nederland kan worden. Het stilleggen kostte in het derde kwartaal 1,5 miljoen euro aan omzet.

HL Technology realiseerde volgens de consensus een omzet van 1,8 miljoen euro, een kleine stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De daadwerkelijke omzet kwam uit op 1,7 miljoen euro, juist een daling van 6,5 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 21, 2020

Galapagos in de spotlights | 21 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 20, 2020

AEX 20 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Marakets

februari 20, 2020

Kleine dip AEX biedt koopkans

februari 20, 2020

Coronavirus gooit roet in het eten bij Besi

Columns

Nieuw
21 feb 11:32 Nico Bakker

Fibo vangnet voor de AEX

20 feb 09:48 Bas Heijink

Consolidatie op een hoog niveau

19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden