Afgelopen woensdag presenteerde Takeaway.com cijfers over het derde kwartaal en de verwachtingen waren niet bepaald hooggespannen.
Analisten van Morgan Stanley meenden vooraf dat Takeaway.com in het derde kwartaal van dit jaar de ordergroei had zien verzwakken. De marktvorsers verwachtten dat Takeaway.com in het afgelopen kwartaal 21,3 miljoen bestellingen had verwerkt, tegenover 21,1 miljoen stuks in het tweede kwartaal.
Morgan Stanley had namelijk voorzien dat het warme weer in juli een negatieve impact zou hebben op het aantal bestellingen en nieuwe klanten. "Vooral in Nederland en Duitsland zal de groei verder zijn afgezwakt, terwijl de groei in andere landen waarin Takeaway.com actief is, vermoedelijk stabiel bleef", schreven de analisten in een vooruitblik.
De cijfers overtroffen echter de verwachting van Morgan Stanley. Woensdag bleek dat Takeaway.com in de periode juli tot en met september ondanks het warme weer 22,31 miljoen bestellingen heeft verwerkt, wat een stijging van 31 procent betekende ten opzichte van het derde kwartaal in 2017. In Nederland verwerkte Takeaway.com 17 procent meer bestellingen.
Over de eerste negen maanden steeg het aantal bestellingen eveneens met 31 procent, naar 64,05 miljoen stuks.
Ook de analisten van UBS hadden een lagere ordergroei verwacht. Zij voorzagen 21,9 miljoen orders. Dat werden er dus uiteindelijk 22,3 miljoen orders. UBS sprak van een "sterke orderupdate" van Takeaway.com.
Het bedrijf wist de verwachtingen met name te verslaan door betere prestaties in Duitsland. In Delivery Hero heeft het thuisbezorgbedrijf hier een flinke concurrent en zij vechten een stevige marketingoorlog uit. Juist in Duitsland wist Takeaway.com het afgelopen kwartaal te verrassen.
Bij onze oosterburen versnelde de groei zelfs naar 40 procent en dat noemde Credit Suisse zeer bemoedigend, gezien de concurrentie en de kansen die deze grote markt biedt. Ook UBS kwalificeerde de groei als "sterk".
"Met name Duitsland liet een sterke groei zien en dat duidt op een stijging van het marktaandeel ten opzichte van de concurrentie", stelde ING. In Nederland viel de groei met 17 procent juist iets lager uit dan de 19 procent waarop ING mikte.
Voor geheel 2018 verwacht Takeaway.com een omzet van 235 miljoen euro en dat is in lijn met de verwachting van UBS.
Ondanks de aantrekkende ordergroei is Takeaway.com nog niet winstgevend. Het bedrijf is actief in 33 steden in Europa met zijn bezorgdienst Scoober. Om in die steden de grootste dienst te worden moet Takeaway.com zijn investeringen vergroten. Dit zal ertoe leiden dat de Duitse operaties ook in 2019 nog verlieslatend zijn.
"Takeaway.com moet net als sectorgenoten meer investeren in logistiek, wat de winst drukt, al is de concurrentiedynamiek voor de maaltijdbezorger gunstiger dan voor veel rivalen. De omvang van de investeringen wordt beperkt doordat Takeaway.com uiterlijk in het derde kwartaal [van 2019] weer een positief bedrijfsresultaat wil halen", schreven de analisten van Credit Suisse.
ING en UBS hebben voor het aandeel Takeaway.com een koopadvies. Credit Suisse hanteert een Neutraal advies. De Zwitserse bank verlaagde wel het koersdoel voor Takeaway van 61,00 naar 57,00 euro, op basis van lagere margeverwachtingen in Duitsland.
Het aandeel daalde op weekbasis in de Midkap 4,9 procent naar 52,80 euro.