--- ---

Olieprijs flink lager gesloten

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 04 oktober 2018

Markt verwerkt forse stijging olievoorraden.

 De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag lager gesloten, nadat op woensdag nog het hoogste niveau in bijna vier jaar werd bereikt.

De oliemarkt richtte zich op dalende olie-export uit Iran in aanloop naar de aankomende deadline voor verdere sancties op het land door de Verenigde Staten. Handelaren vragen zich af of grote olieproducerende landen het gat in de productie dat Iran achterlaat, kunnen opvullen. Deze zorgen leidden er op woensdag nog toe dat de olieprijs tot het hoogste niveau in bijna vier jaar steeg, ondanks dat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

In de week eindigend op 28 september stegen de olievoorraden met een kleine 8,0 miljoen vaten tot 404,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met circa 0,5 miljoen tot 235,2 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 1,8 miljoen vaten daalden tot 136,1 miljoen vaten.

Tyler Richey, coauteur van Sevens Report, sprak van de grootste stijging van de olievoorraden in meer dan achttien maanden. "De dreiging van extra sancties tegen Iran is deze week vooralsnog dus de enige aanjager voor de olieprijs geweest", aldus Richey.

Sinds begin augustus is de olieprijs flink gestegen, grotendeels als gevolg van een sneller dan verwachte daling van de Iraanse export van ruwe olie in de aanloop naar de herinvoering van de Amerikaanse sancties op 4 november.

"De sancties zijn op de fysieke markt al volledig effectief", zei marktanalist Bjarne Schieldrop van SEB Markets. "Handelaren kopen nu al fysieke olie voor levering in november en daarna en dat doen ze niet in Iran", aldus de analist.

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 2,08 dollar, ofwel 2,7 procent, lager tot 74,33 dollar.

Geef een reactie