--- ---

Olieprijs hoger gesloten

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 03 oktober 2018

Prijs vat ruwe olie richting hoogste niveau in bijna vier jaar.

 De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag hoger gesloten, hoewel uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Daarmee steeg de olieprijs richting zijn hoogste niveau in bijna vier jaar.

In de week eindigend op 28 september stegen de olievoorraden met een kleine 8,0 miljoen vaten tot 404,0 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met circa 0,5 miljoen tot 235,2 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 1,8 miljoen vaten daalden tot 136,1 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen noteerde ten opzichte van vorige week ongewijzigd op 90,4 procent.

Zorgen over de herinvoering van Amerikaanse economische sancties tegen de Iraanse olie-industrie steunen daarentegen de olieprijs.

Sinds begin augustus is de olieprijs met circa 17 procent gestegen, grotendeels als gevolg van een sneller dan verwachte daling van de Iraanse export van ruwe olie in de aanloop naar de herinvoering van de Amerikaanse sancties op 4 november.

"De sancties zijn op de fysieke markt al volledig effectief", zei marktanalist Bjarne Schieldrop van SEB Markets. "Handelaren kopen nu al fysieke olie voor levering in november en daarna en dat doen ze niet in Iran", aldus de analist.

De olieprijs ziet zich tevens gesteund door het besluit van de OPEC eind september om de productie niet sneller te verhogen dan eerder was gepland. Dit besluit leidde vorige week tot een stijging van de olieprijs boven de psychologische grens van 80 dollar per vat.

Toch denken sommige marktvolgers dat de OPEC en niet-OPEC-leden, inclusief de Verenigde Staten op de lange termijn de afname van de Iraanse productie en export zullen compenseren.

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,18 dollar, ofwel 1,6 procent, hoger tot 76,41 dollar.

Geef een reactie