fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 1 oktober 2018

Beursupdate: Damrak breidt openingswinsten uit

 De Amsterdamse beurs breidde maandag de openingswinsten gedurende de ochtend verder uit. Kort voor de klok van elf uur won de AEX 0,6 procent op 552,89 punten.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING krijgt het sentiment vandaag een "opkikker" door berichten over het vrijhandelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada dat vannacht alsnog is gesloten. "Een mooi begin van het vierde kwartaal", aldus Wiersma.

Dit ‘USMCA-akkoord’ vervangt NAFTA, het vrijhandelsakkoord dat in de jaren negentig van de vorige eeuw door de drie Noord-Amerikaanse landen werd gesloten en zal waarschijnlijk volgende maand door de drie huidige regeringsleiders worden ondertekend. Pas volgend jaar kan het dan voor goedkeuring aan het Amerikaanse Congres worden aangeboden. "Het is dus nog niet zeker of de deal doorgaat."

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de stand van de Europese industrie. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de gehele eurozone daalde van 54,6 in augustus naar 53,2 afgelopen maand. In een eerdere raming werd uitgegaan van een stand van 53,3.

In Duitsland en Frankrijk nam het groeitempo van de industrie af, terwijl de Nederlandse en de Britse industrie aantrok.

Later vanmiddag komen er cijfers over de Amerikaanse industrie.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend vrij vlak op 1,1597. De olieprijzen noteerden vlak.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Ahold Delhaize een daler met 0,7 procent. De supermarktuitbater heeft Wouter Kolk per direct aangesteld als topman van het bedrijf in Europa en Indonesië. Kolk zou aanvankelijk pas over drie maanden worden aangesteld. Volgens CEO Frans Muller van Ahold Delhaize werd Kolk per direct aangesteld, om de groeimogelijkheden in Europa volledig te kunnen benutten.

ASML ging juist aan kop met een winst van bijna twee procent. In de AMX won BESI 5,9 procent. Chipaandelen zakten medio september nog flink weg.

Air France-KLM noteerde met een verlies van 2,0 procent onderaan na een winstwaarschuwing van Ryanair. De Ierse luchtvaartmaatschappij kampt naast stakingen ook met hoge kerosinekosten.

Onder de kleinere aandelen verloor Pharming 1,5 procent. Van Lanschot won 1,8 procent.

Het lokaal genoteerde Stern Groep verloor 0,6 procent, nadat CFO Arthur Swijter opstapte.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud