--- ---

Start nieuwe handelsmaand biedt inkopers en banenrapport

Redactie De Aandeelhouder - zondag, 30 september 2018

Grote onderwerpen blijven domineren in aanloop naar kwartaalcijfers.

 De nieuwe handelsmaand begint maandag, traditiegetrouw, met een stroom aan inkoopmanagersindices voor de industrie. Dit weekend werd al bekend dat de groei in China onder druk staat. Volgens Markit daalde de inkoopmanagersindex voor de industrie zelfs naar het break even niveau van 50, na 15 maanden van groei.

Econoom Zhengsheng van Markit wees vooral op de Chinese export als schuldige, wat zorgde dat de productie terugliep. Daarbij verslechterde ook de werkgelegenheid verder.

"De neerwaartse druk op de Chinese economie was significant", concludeerde de econoom.

Dinsdag is er aandacht voor de Nederlandse uitzendsector, met de nieuwe ABU-cijfers. Het aandeel Randstad kwam recent onder druk te staan na verschillende analistenrapporten. Er wordt gevreesd voor een piek in de uitzendmarkt, wat deels ook werd bevestigd door cijfers van Adecco. De vraag is of dit een tijdelijke of structurele dip is.

Woensdag volgen dan de inkoopmanagers voor de dienstensector. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP is de opmaat naar vrijdag, als het officiële Amerikaanse banenrapport op de rol staat.

Alvorens het zo ver is, zijn er op donderdag nog Amerikaanse inflatiecijfers, de wekelijkse steunaanvragen en de fabrieksorders.

Vrijdag volgen dan nog de Duitse fabrieksorders en de Amerikaanse en Franse export.

Verder kunnen beleggers nog reageren op een schikking tussen de Amerikaanse beurswaakhond SEC en Tesla en diens topman Elon Musk. Hoewel Musk de komende drie jaar geen voorzitter mag zijn, kan hij aanblijven als CEO. Wel wordt het communicatiebeleid strikter en betalen zowel Musk als Tesla 20 miljoen dollar.

Ook zullen de 'grote onderwerpen', dat wil zeggen de handelsoorlog tussen Amerika en met name China, de Brexit en de Italiaanse begroting beleggers komende week bezighouden.

"Donderdagavond presenteerde de Italiaanse regering haar begrotingsakkoord en daaruit bleek dat het begrotingstekort uitkomt op 2,4 procent. Dat was hoger dan de ongeveer 2 procent die door de markt was voorzien. Wij gingen zelf uit van iets minder dan 2 procent", zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank vrijdag tegen ABM Financial News.

"De markt had ook verwacht dat de Italiaanse minister van Financiën, Giovanni Tria, de twee regeringspartijen, de Lega en de Vijfsterrenbeweging, bij hun plannen wat meer in het gareel had kunnen houden. Dat is echter niet gebeurd." Tria is een technocraat en is geen lid van één van de regeringspartijen.

Volgens De Groot moet de Italiaanse regering over het begrotingsakkoord nog wel de strijd aangaan met de Europese Unie in Brussel. "Mogelijk gaan ze daarbij wat water bij de wijn doen. Het is ook een ontwerp-begroting, dus er kunnen dingen worden aangepast. Je ziet wel dat de Italiaanse aandelenmarkt heftig reageert op het tegenvallende begrotingstekort. Met name de bankaandelen deden het vandaag slecht, omdat deze banken veel Italiaans schuldpapier op de balans hebben staan", aldus De Groot.

De beurs in Rome verloor vrijdag bijna vier procent en de handel in Italiaanse bankaandelen werd kortstondig stilgelegd na grote koersverliezen.

De bedrijfsagenda is in aanloop naar de cijfers over het derde kwartaal nog aan de lichte kant. Nederlandse bedrijven houden zich vooralsnog koest. Wel zullen aandeelhouders van Signify, dat de laatste tijd flink onder druk staat, uitkijken naar de cijfers van de Amerikaanse sectorgenoot Acquity Brands op woensdag.

Geef een reactie