fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 24 september 2018

Valuta: Trump tweet olieprijs niet omlaag

 De olieprijs is maandag fors gestegen tot ruim boven 80 dollar per vat, nu de markt inziet dat boze tweets van de Amerikaanse president Donald Trump niet voldoende zijn om de grote olieproducenten te bewegen tot een productieverhoging die de prijs laat zakken.

Nadat vorige week het vertrouwen in de valuta van opkomende markten enigszins herstelde, won de dollar intussen weer terrein, geholpen door een verwachte verdere renteverhoging van de Federal Reserve en de toenemende kans op een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China.

"De tweet van Trump lijkt vooralsnog niet voldoende geholpen te hebben" om de olieprijs onder 80 dollar te houden, zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank. De OPEC-landen plus Rusland hebben zich opvallend goed gehouden aan de afgesproken productieverlaging en de groep wil niet zomaar toegeven aan druk vanuit de VS door de productie weer op te schroeven, meent de analist.

Dit betekent dat de olieprijs op korte termijn verder omhoog kan.

Rabobank verwacht overigens dat de olieprijs weer zal dalen tot 75 dollar in de komende periode, onder andere omdat de Amerikaanse olieproductie blijft stijgen en ook Rusland heeft aangegeven meer olie te willen produceren.

Daarbij komt het algemene besef dat olieprijzen die ver boven dat niveau liggen voor niemand goed zijn, aldus De Groot. Met name de economieën van India en Europa zouden daar last van krijgen.

De renteverhoging in Turkije en het dreigement met een renteverhoging in Zuid-Afrika stelden beleggers vorige week enigszins gerust dat opkomende markten hun dalende valutakoersen niet geheel uit de hand zullen laten lopen, zei De Groot.

Deze week zal de Fed echter weer met een renteverhoging komen, en als de centrale bank daarbij aangeeft niet al te bezorgd te zijn over de onrust in de opkomende markten, dan kan de markt rekenen op een verder stijgende rente in de Verenigde Staten, wat weer meer druk zal geven op de valuta van opkomende markten.

De handelsoorlog tussen de Amerikanen en Chinezen lijkt intussen alleen maar verder te escaleren, nu China de gesprekken heeft gestaakt, nadat Trump de heffingen op 200 miljard dollar aan Chinese importgoederen doorzette. Hoewel de Chinese een relatief licht vergeldingspakket aankondigden, is het wachten totdat Trump zijn dreigement doorzet om ook de resterende importen uit China met heffingen te bezwaren. Als dat gebeurt is het echt mis, verwacht De Groot. De dollar zou hiervan profiteren, verwacht hij, omdat die toch als de veilige haven wordt gezien.

Enige aandacht zal er deze week ook zijn voor de Brexit, die onder andere aan de orde komt tijdens een congres van de Britse oppositiepartij Labour. Volgens De Groot zijn er signalen dat meer Britten aansturen op een tweede referendum, nu het vertrek uit de EU op chaos dreigt uit te lopen. "De EU heeft de Britten vorige week praktisch opgeroepen een tweede referendum te houden", volgens de marktanalist.

De euro/dollar noteerde maandag 0,1 procent hoger op 1,1767. Het b Britse pond steeg 0,3 procent ten opzichte van de dollar tot 1,3116.

De olieprijs steeg maandag met ruim 2 procent, tot 80,84 dollar voor een vat Brent-olie en 72,33 dollar voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

De broker is de marktkraam van de beurs – #Beursspel

november 15, 2019

AEX week 46 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribasa Markets

november 15, 2019

Hoop op Chinese stimuli wereldeconomie vergeefs

november 15, 2019

Wat is fundamentele analyse? – #Beursspel

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
15 nov 16:32 Redactie

Grootste Beursgang ooit: Saudi Aramco IPO

15 nov 16:45 Rob Stuiver

Ik mis niks dankzij de VIX

15 nov 12:49 Redactie

Bulls op ramkoers! Bij Airfrance KLM