Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 21 september 2018 19:57

Uitgelicht: Randstad lijdt onder groeivertraging Adecco

 Het aandeel Randstad had het deze week lastig, nadat de Zwitserse branchegenoot Adecco woensdagochtend in aanloop naar zijn beleggersdag de markt meldde dat het begin september in de volumetrends een lichte groeivertraging signaleerde ten opzichte van de trend in juli en augustus.

Nu kwam Adecco begin augustus met zijn resultaten over het tweede kwartaal al niet met florissante cijfers naar buiten, waaronder een nettowinst die met 11 procent bleek te zijn gedaald, maar daar had de koers van uitzendconcern uit Diemen toen beduidend minder last van dan deze week.

Ook ten opzichte van het tweede kwartaal is er volgens Adecco sprake van een groeivertraging op het Europese vasteland, in lijn met recente economische data. Bovendien blijft de omzetgroei in Duitsland onder druk staan door de consolidatie van de uitzendactiviteiten. In Frankrijk en andere markten blijft Adecco naar eigen zeggen "solide" presteren.

In juli en augustus zag Adecco de omzet op autonome basis en aangepast voor het aantal handelsdagen met twee procent stijgen. De volumetrends begin september wijzen evenwel op een lichte groeivertraging ten opzichte van de eerste twee maanden van het derde kwartaal, zo stelde de Zwitserse uitzendgroep.

Randstad en Adecco zijn beiden wereldspelers van formaat als het gaat om generieke arbeidsbemiddeling. Daarbij gaat het om de plaatsing van grote hoeveelheden tijdelijke arbeidskrachten en niet zelden bij multinationals. Wat Adecco woensdag meldde lijkt ook marktgerelateerd en Randstad en Adecco komen elkaar regionaal tegen. De belegger leek te redeneren dat hetgeen voor Adecco geldt ook voor Randstad opgaat.

"Dat klopt maar al te goed", aldus analist Konrad Zomer van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "De trading update van Adecco van afgelopen woensdag was ronduit teleurstellend en had zeker niet alleen bedrijfsspecifieke redenen als grondslag. Adecco ziet het in het West-Europa en dan met name Zuid-Europa, inclusief Frankrijk, qua groei flink achteruit gaan. Randstad zit daar ook. Over het tweede kwartaal maakte Randstad zelf een teruglopende groei in Frankrijk bekend, maar met groeipercentages van twee procent, kom je in de cyclische markt, die uitzendbranche nu eenmaal is, wel erg dicht bij de nullijn", legde Zomer uit.

ABN AMRO hanteert voor zowel het aandeel Adecco als het aandeel Randstad een Houden advies met voor Randstad een koersdoel van 52,00 euro.

"Nu heeft Adecco ook een bedrijfsgerelateerde aangelegenheid in Duitsland die het bedrijf parten speelt en dat heeft Randstad niet", aldus analist Marc Zwartsenburg van ING vrijdag. "Dat kan een voordeel voor Randstad zijn. Daarnaast is Adecco in Frankrijk nog groter dan Randstad daar al is", aldus de analist.

"En een andere relativering zou kunnen zijn dat Adecco de septemberweergave baseert op hooguit twee weken. Daarmee zou het misschien een tijdelijke groeidip kunnen zijn. September is wel een maatgevende maand voor uitzendconcerns, die zelf maar zes weken vooruit kunnen kijken. Maar goed, dit is wat we nu weten en daar reageerde de markt op en naar mijn idee ook terecht", aldus Zwartsenburg.

ING heeft het advies voor Randstad op Kopen staan met een koersdoel van 64,00 euro.

De koers van Randstad kwam woensdag er niet al best vanaf en sloot die dag 5,1 procent lager. In de rest van de week kon het verlies niet meer worden goedgemaakt, ook al was de stemming op het Damrak donderdag en vrijdag optimistisch. Voor een bèta-fonds als Randstad was dat opmerkelijk.

Vergeleken met het aandeel Adecco bleef de schade voor Randstad deze week nog enigszins beperkt met 6,2 procent.

De Aandeelhouder TV

augustus 14, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

augustus 14, 2020

Flow Traders profiteert van onrust | 14 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

AEX 13 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 13, 2020

Geen fijne tijd voor financials | 13 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:22

  TA: ‘Haperend ASML Holding’

 • 08:36

  S&P 500 blijft hangen onder all-time high en mogelijke fraude bij iQiyi

 • 08:47

  V-shape recovery & jobless claims

 • 17:24

  TA: ‘Uitgewerkte speculatiedrift?’

 • 10:20

  ETF van de week: iShares US Financial ETF (QDVH)

 • 09:07

  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 08:11

  S&P 500 schrikt van all-time high & goud en zilver worden verpletterd

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

Masterclasses

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
14 aug 10:40 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 14 – Risk

13 aug 08:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel

12 aug 10:42 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 13 – Risk