--- ---

Kalme handelsochtend.

De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 541,27 punten.

"De beurzen proberen stand te houden vandaag", zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Schutte sprak van beperkte volumes en weinig uitschieters.

Wel zette het koersverlies van Ahold Delhaize een rem op een verdere stijging van de AEX, vanwege een verkoopadvies van UBS, zo merkte Schutte op.

De beleggingsadviseur zag ook aandelen uit opkomende markten wat herstellen, nadat de Turkse centrale bank een renteverhoging aankondigde. De beleidsrente ging met 6,25 procent omhoog naar 24 procent, terwijl analisten rekenden op een verhoging naar 21 procent.

"De markten reageerden positief met een sterkere Turkse lira en hogere aandelenkoersen op de beurs van Istanbul als gevolg", stelde investmentmanager Simon Wiersma van ING. Wiersma vraagt dit af of dit het startschot kan zijn een draai van het sentiment rond de opkomende markten. "Het zou zomaar kunnen."

Vandaag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen van augustus en de import- en exportprijzen, gevolgd door industriële productiedata, de Amerikaanse bedrijfsvoorraden en het consumentenvertrouwen in september. In Europa hadden beleggers daarnaast oog voor onder meer Italiaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen bleken met 1,6 procent minder hard op te lopen dan voorzien.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse detailhandel in juli 3,8 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoopvolumes lagen in juli 3,3 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast werd online bijna 22 procent meer omgezet. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in juli.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1713, ten opzichte van een stand van 1,1618 donderdagochtend. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen zette ASML het herstel van donderdag voort met een winst van 0,8 procent. Grootste stijgers waren echter Altice en NN Group met 2,2 tot 3,2 procent. De verzekeraar werd op de kooplijst van Bank of America Merrill Lynch gezet, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op. Ahold Delhaize was een van de weinige dalers met 2,1 procent. Vanwege toenemende tegenwind in Amerika en synergievoordelen die eruit beginnen te lopen, besloot UBS de ramingen te verlagen en een verkoopadvies af te geven.

In de Midcap wonnen AMG en Air France-KLM tot 2,7 procent. Takeaway.com verloor juist 1,9 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kiadis Pharma 6,6 procent. Sinds KBC Securities vorige week met een positief rapport en stevige koersdoelverhoging kwam, is het aandeel flink gestegen. B&S Group verloor 1,6 procent, nadat het aandeel eerder nog flink was opgelopen.

Geef een reactie