Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 13 september 2018 16:09

Update 2: ECB heeft meer vertrouwen dat inflatie aantrekt

 De Europese Centrale Bank verwacht iets minder sterke economische groei in de eurozone voor 2018 en 2019, maar gelooft steeds sterker dat de inflatie in de komende maanden verder aantrekt in de richting van het beoogde niveau van iets minder dan 2 procent. Dat zei president Mario Draghi van de ECB donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB voorziet nu een economische groei van 2,0 procent in 2018 en 1,8 procent in 2019, waar de centrale bank in juni nog uitging van 2,1 procent dit jaar en 1,9 procent volgend jaar.

De inflatieverwachting bleef ongewijzigd op 1,7 procent voor de drie jaren 2018, 2019 en 2020.

De nieuwste economische ramingen bevestigen het beeld van breed gedragen groei in de eurozone en geleidelijk oplopende inflatie.

Tegelijkertijd zijn bepaalde onzekerheden prominenter geworden, met name over het toenemende protectionisme in het internationale handelsklimaat, de kwetsbaarheid van opkomende markten en de volatiliteit van de financiële markten.

Gezien de onderliggende kracht van de economie blijft de ECB er echter op te vertrouwen dat de inflatie ook na het einde van het opkoopprogramma het doelniveau blijft naderen, zei Draghi. De onzekerheid daaromtrent is zelfs afgenomen, mede dankzij recente sterke cijfers voor de werkgelegenheid en loongroei, die ook de consumptie zullen ondersteunen. Ook verwacht de ECB dat de toenemende wereldwijde vraag de export blijft steunen.

Draghi bleef verder positief bij de bespreking van potentiële risico's voor de wereldeconomie. Hij merkte op dat er "geen substantiële" besmetting is geweest van de sterk gedaalde valutakoersen in Turkije en Argentinië en wees erop dat er "grote veranderingen" in China plaatsvinden, "maar van een andere aard."

De ongerustheid in de financiële markten over Italiaanse plannen om het begrotingstekort te laten oplopen, waardoor de risico-opslagen op Italiaanse staatsleningen zijn gestegen, is vooralsnog geisoleerd en is nog niet overgeslagen naar andere markten, zei Draghi verder. Hij benadrukte dat Italiaanse ministers hebben gezegd dat ze zich aan de Europese begrotingsregels zullen houden.

De eurodollar zakte na het rentebesluit licht van 1,1630 tot 1,1616, om tijdens de toelichting door Draghi op te lopen naar 1,1680.

Volgens chef-econoom Carsten Brzeski van ING wordt het enorme opkoopprogramma van staatsleningen zonder marktturbulentie afgebouwd, waarmee de centrale bank zijn werk vlekkeloos doet. De verwachte stappen tot het einde van het jaar werden sinds juni al duidelijk gecommuniceerd. "Niet erg spannend maar erg effectief", aldus Brzeski.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe noemde in een commentaar de toon van Draghi opvallend positief, ondanks de lagere groeiverwachting. Belangrijk is dat de inflatieverwachting niet omlaag werd bijgesteld, stelde Hordijk, zoals vooraf werd gevreesd en ook niet onlogisch is bij een minder sterke economische groei. Met de opmerking over het toegenomen vertrouwen van de ECB in de eigen inflatieverwachting "toonde Draghi wat onverwachte havikachtige veren in zijn gebruikelijke duifachtige verenkleed", aldus Hordijk.

Eerder woensdag handhaafde de ECB zoals aangekondigd de beleidsrentes, die de centrale bank in elk geval tot en met de volgende zomer gelijk wil houden. De ECB bevestigde verder dat het maandelijkse opkoopprogramma van staatsobligaties vanaf oktober wordt verkleind van de huidige 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Aan het einde van het jaar moet het opkoopprogramma eindigen.

Update: om meer informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke