--- ---

Beursblik: fusie met Sandd geen game-changer voor PostNL

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 13 september 2018

Volgens Berenberg geen oplossing voor kelderende postvolumes.

 Een fusie van PostNL met Sandd is niet per se een 'game-changer' voor het beursgenoteerde postbedrijf, dat vooral last heeft van een krimpende markt en niet veel synergievoordelen zou halen uit zo'n fusie. Dat stelde Berenberg donderdag in een analistenrapport.

Hoewel er bij het kamerdebat van woensdag steun was voor een fusie, blijft de bal liggen bij mededingingswaakhond ACM, die moet beoordelen of er na de consolidatie voldoende concurrentie overblijft. Weliswaar kunnen de Nederlandse ministers de ACM overrulen maar de uitkomst is onzeker omdat de regeringspartijen verdeeld zijn over de kwestie, volgens Berenberg. De verantwoordelijke minister sprak vaag van 'een laatste optie'.

De speculatie over een fusie volgde nadat het oordeel van de ACM, dat PostNL concurrentie op zijn netwerk voor bulkpost moest toelaten, met succes werd aangevochten voor de Nederlandse rechtbank. Weliswaar biedt het geslaagde beroep het bedrijf tijdelijk ademruimte, maar PostNL heeft al gezegd dat de verloren omzet moeilijk kan worden teruggewonnen, omdat hogere prijzen tot verlies van volume aan concurrenten zullen leiden en dit de toezichthouder verder zal ontstemmen.

Het voornaamste probleem blijven de kelderende postvolumes en de stijgende kosten in pakketpost, die moeilijk kunnen worden gecompenseerd met kostenverlagingen. Een fusie zal dat niet veranderen, concludeerde UBS.

UBS vindt PostNL nog steeds hoog gewaardeerd: een belegging in het aandeel levert een rendement van 2,4 procent aan vrije kasstroom op.

UBS heeft een koersdoel van 2,35 euro met een verkoopadvies.

Geef een reactie