fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 5 september 2018 07:26

Europese beurzen richting verdeelde opening

 De Europese beurzen gaan woensdag vermoedelijk een verdeelde opening tegemoet, terwijl de belangrijkste indices in Azië deze morgen minnen laten zien.

IG Markets voorziet een openingswinst van 7 punten voor de Duitse DAX, een min van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 16 punten voor de Britse FTSE 100.

De financiële markten kunnen deze morgen reageren op een flinke reeks macro-economische cijfers uit de eurozone die voor een groot deel verband houden met de inkoopdynamiek in de diverse dienstensectoren van de lidstaten.

Om elf uur zal de aandacht uitgaan naar de detailhandelsverkopen van de muntunie over juli.

Het sentiment staat momenteel weer volledig in het teken van de mondiale handelsconflicten. Woensdag hervatten de Verenigde Staten en Canada hun overleg om tot een handelsakkoord te komen. Die deal zou moeten leiden tot een nieuw NAFTA-akkoord waaraan ook Mexico deel neemt. Met dat buurland sloot Amerika vorige week al wel een nieuwe handelsovereenkomst. Dit weekend dreigde Trump om Canada buiten een nieuwe NAFTA-deal te houden.

Ook op andere vlakken lijkt de VS weinig vooruitgang te boeken. In de handelsbesprekingen met China wordt nauwelijks progressie geboekt. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt later deze week importtarieven op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen van kracht te laten worden.

"Trump staat erom bekend dat hij niet snel van zijn standpunt afwijkt en dus zal de handelsoorlog en een nieuwe handelsdeal met Canada deze week de meeste aandacht krijgen", verwacht marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Verder zullen beleggers ook kijken hoe Trump omgaat met eventuele nieuwe importsancties op China en hoe Beijing daar weer op reageert", aldus Aslam.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wil Trump ook zijn belofte terugdraaien om tot een akkoord te komen met de Europese Unie. "Beleggers weten hoe populair Europese auto's zijn in de VS en hoe belangrijk de sector is voor de Europese economie", aldus Madden.

Macro-economisch nieuws was dinsdag dun gezaaid met alleen de opgelopen producentenprijzen over juli voor de eurozone. Met een stijging van 4 procent werd de stijging in juni van 3,6 procent ruimschoots overtroffen. De verwachting op jaarbasis lag op 3,9 procent.

Bedrijfsnieuws

ING Groep verloor in Amsterdam ruim een procent en maakte daarmee een deel van het verlies van eerder op de dag goed. De bank trof een schikking met het Openbaar Ministerie voor vier witwaszaken waarin de bank als verdachte was aangemerkt. ING betaalt in totaal 775 miljoen euro om de dreiging van een strafproces weg te nemen.

Danske Bank leverde in Kopenhagen ruim 6 procent in. Net als ING wordt de Deense bank beschuldigd van witwaspraktijken. Nu blijkt de fraude bij de tak in Estland nog groter dan gedacht.

Elders wisten financials richting het slot van de handel het tij te keren. Deutsche Bank steeg uiteindelijk 1,2 procent, ondanks dat het plekje in de Euro Stoxx 50 op de toch staat, en Commerzbank won 1,6 procent, Barclays sloot 2 procent hoger en Société Générale steeg 0,9 procent.

Autofabrikanten stelden teleur. BMW verloor 1,1 procent, Renault daalde 1,4 procent en Daimler leverde 1,5 procent in. Daarmee werd niet geprofiteerd van sterke verkoopcijfers in Europa in de maand augustus. De flinke stijgingen in grote economieën als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje kwamen voorafgaand aan nieuwe emissieregels. Vandaar dat de positieve verkooptrend in september vermoedelijk niet door zal zetten, denken marktkenners.

WPP eindigde 6,3 procent in het rood. De advertentiegigant boekte over het tweede kwartaal weliswaar zijn eerste omzetgroei in meer dan een jaar tijd op een vergelijkbare basis, maar WPP voorziet een daling van de marges voor het gehele jaar.

De Franse herverzekeraar Scor steeg 9,5 procent na een bod van 43,00 euro per aandeel door de private verzekeraar Covea.

Euro STOXX 50 3.359,36 (-1,1%)
STOXX Europe 600 379,83 (-0,7%)
DAX 12.210,21 (-1,1%)
CAC 40 5.342,70 (-1,3%)
FTSE 100 7.457,86 (-0,6%)
SMI 8.951,89 (-0,6%)
AEX 553,41 (-1,1%)
BEL 20 3.705,22 (-0,7%)
FTSE MIB 20.601,00 (+1,1%)
IBEX 35 9.376,30 (vlak)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet.

Na een extra vrije dag op maandag vanwege Labor Day, kwam Wall Street dinsdag niet goed uit de startblokken. Zorgen over de mondiale handelsconflicten tussen de VS en andere grote economieën speelden het sentimenten parten. Sterke inkoopmanagersindexen konden dit gedurende de handelsdag wel deels compenseren.

Hoewel de index van Markit duidde op een groeivertraging in augustus, liet die van ISM de sterkste stijging zien in zo'n 14 jaar. Volgens marktkenners ligt de focus deze week evenwel op het banenrapport van vrijdag. "Dat kan de toon zetten voor de rest van de maand", aldus vermogensbeheerder Paul Nolte van Kingsview Asset Management.

De olieprijs is dinsdag licht gestegen. Op een settlement van 69,87 dollar werd een vat West Texas Intermediate 0,07 dollar of 0,1 procent meer waard.

Bedrijfsnieuws

Nike was de gebeten hond in New York en verloor 3,2 procent. Het sportmerk onthulde een nieuwe reclamecampagne met als boegbeeld de veelbesproken American Football speler Colin Kaepernick. Hij protesteerde eerder tegen buitensporig politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten door te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. Dat maakte hem voor een deel van de bevolking een icoon maar door een deel wordt hij daarom ook verguist. De keuze van Nike is extra opvallend omdat het de officiële leverancier is van de National Football League. Kaepernick is momenteel verwikkeld in juridische procedures met de NFL.

Amazon.com zag zijn waarde dinsdag voor het eerst boven de 1 biljoen dollar uitkomen. Dat was tot nu toe alleen Apple gelukt. Amazon steeg uiteindelijk 1,3 procent op een slot van 2.039,58 dollar en had daarmee een marktkapitalisatie van circa 982 miljard dollar.

Tesla werd door Goldman Sachs op de verkooplijst gezet. Met name op de middellange en lange termijn voorziet de Amerikaanse bank veel beren op de weg voor de maker van elektrische voertuigen. "Dat kan druk zetten op de brutomarges en winstgevendheid", aldus Goldman Sachs. Het aandeel Tesla daalde 4,2 procent. Facebook kreeg een adviesverlaging naar Neutraal bij MoffettNathanson en verloor 2,6 procent.

Zoekmachine Google bestaat dinsdag 20 jaar. Moederbedrijf Alphabet sloot dinsdag 1,6 procent lager.

Andere opvallende koersbewegingen waren er voor Conn's en Ocean Rig UDW. Woonwinkel Conn's werd dinsdag aanvankelijk beloond voor beter dan verwachte cijfers maar beleggers waren toch bezorgd over de ontwikkeling van de vergelijkbare verkopen, waarop het aandeel 13,3 procent daalde.

Dienstverlener aan de oliesector Ocean Rig zag de beurswaarde met 12 procent toenemen nadat bekend werd dat het bedrijf wordt overgenomen voor Transocean voor 2,7 miljard dollar. Het aandeel van Transocean verloor 6,7 procent.

S&P 500 index 2.896,72 (-0,2%)
Dow Jones index 25.952,48 (-0,1%)
Nasdaq Composite 8.091,25 (-0,2%)

AZIE

In Azië noteerden de beurzen woensdag lager. In Japan speelt de tyfoon Jobie een cruciale rol. Het betreft de zwaarste tyfoon in vijfentwintig jaar en heeft enorm veel schade veroorzaakt. In Hong Kong staan techfondsen onder druk.

Nikkei 225 22.664,18 (-0,1%)
Shanghai Composite 2.725,21 (-0,9%)
Hang Seng 27.484,73 (-1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdagochtend vroeg op 1,1589. Dinsdag bij het slot van Wall Street verhandelde het muntpaar op 1,1579. De dollar behield zijn kracht temidden van een sentiment dat vooral gericht is op veiligheid. De dollar wordt momenteel gezien als een relatief veilig munt met een goede draaiende Amerikaanse economie. Valuta's van opkomende markten blijven het lastig houden met als meest recente voorbeeld de Zuid-Afrikaanse rand.

USD/JPY Yen 115,4450
EUR/USD Euro 1,1589
EUR/JPY Yen 129,30

MACRO AGENDA
02:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Jap)
03:30 Economische groei - Tweede kwartaal (Aus)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Chi)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus(Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex diensten - Augustus (VK)
11:00 Detailhandelsverkopen - Juli (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Juli (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex New York - Augustus (VS)

BEDRIJFSAGENDA
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

april 5, 2020

Ahold Delhaize, Galapagos en Shell favoriet voor april

april 3, 2020

AEX index week 14 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 3, 2020

Eisen Trump aan oliesector onrealistisch

april 3, 2020

Olieprijs spuit omhoog | 3 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
02 apr 14:27 Redactie

7 Sterke Aandelen om te kopen om de Coronavirus-crisis te overleven

02 apr 11:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

02 apr 10:22 Bas Heijink

Lager top lijkt te zijn gezet