Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 4 september 2018 20:26

Wall Street kleurt rood

 Wall Street stevende dinsdag af op een lager slot. De Dow Jones index verloor 0,1 procent. De S&P 500 leverde 0,2 procent in en de Nasdaq daalde 0,4 procent.

Na een extra vrije dag op maandag vanwege Labor Day kwam Wall Street dinsdag niet goed uit de startblokken. Zorgen over de mondiale handelsconflicten tussen de VS en andere grote economieën speelden het sentimenten parten. Sterke inkoopmanagersindexen konden dit gedurende de handelsdag wel deels compenseren.

Hoewel de index van Markit duidde op een groeivertraging in augustus, liet die van ISM de sterkste stijging zien in zo'n 14 jaar. Volgens marktkenners ligt de focus deze week evenwel op het banenrapport van vrijdag. "Dat kan de toon zetten voor de rest van de maand", aldus vermogensbeheerder Paul Nolte van Kingsview Asset Management.

Momenteel draait het echter vooral om de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump voert met diverse grote handelspartners. Dit weekend dreigde Trump om Canada buiten een nieuwe NAFTA-deal te houden. Woensdag gaan de onderhandelingen tussen de twee Noord-Amerikaanse buurlanden verder nadat vorige week geen deal werd bereikt. Verder treden deze week opnieuw importsancties in werking op 200 miljard dollar aan Chinese goederen. De onderhandelingen tussen Washington en Beijing lijken niet te willen vlotten en de markt wacht dan ook af hoe China terug zal slaan.

"De markt zal al het nieuws omtrent de handelsconflicten in de gaten houden", aldus investeringsstrateeg Bill Stone van Stone Investment Partners.

Olie werd dinsdag duurder. Het sentiment is momenteel bullish vanwege de aanstaande sancties op Iran. Een tropische storm in de Gold van Mexico zal de olieproductie in die regio vermoedelijk minder raken dan verwacht.

De euro/dollar noteerde dinsdagavond op 1,1581. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar op 1,1588.

Bedrijfsnieuws

Nike was de gebeten hond in New York en verloor 2,7 procent. Het sportmerk onthulde een nieuwe reclamecampagne met als boegbeeld de veelbesproken American Football speler Colin Kaepernick. Hij protesteerde eerder tegen buitensporig politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten door te knielen tijdens het Amerikaanse volkslied. Dat maakte hem voor een deel van de bevolking een icoon maar door een deel wordt hij daarom ook verguist. De keuze van Nike is extra opvallend omdat het de officiële leverancier is van de National Football League. Kaepernick is momenteel verwikkeld in juridische procedures met de NFL.

Amazon.com zag zijn waarde dinsdag voor het eerst boven de 1 biljoen dollar uitkomen. Dat was tot nu toe alleen Apple gelukt. Amazon steeg richting het slot 1,4 procent tot 2.041 dollar en had daarmee een marktkapitalisatie van circa 982 miljard dollar.

Tesla werd door Goldman Sachs op de verkooplijst gezet. Met name op de middellange en lange termijn voorziet de Amerikaanse bank veel beren op de weg voor de maker van elektrische voertuigen. "Dat kan druk zetten op de brutomarges en winstgevendheid", aldus Goldman Sachs. Het aandeel Tesla daalde 3,8 procent. Facebook kreeg een adviesverlaging naar Neutraal bij MoffettNathanson en verloor 2,6 procent.

Zoekmachine Google bestaat dinsdag 20 jaar. Moederbedrijf Alphabet noteerde dinsdag 1,6 procent lager.

Andere opvallende koersbewegingen waren er voor Conn's en Ocean Rig UDW. Woonwinkel Conn's werd dinsdag aanvankelijk beloond voor beter dan verwachte cijfers maar beleggers waren toch bezorgd over de ontwikkeling van de vergelijkbare verkopen, waarop het aandeel 12,6 procent daalde.

Dienstverlener aan de oliesector Ocean Rig zag de beurswaarde met 11,7 procent toenemen nadat bekend werd dat het bedrijf wordt overgenomen voor Transocean voor 2,7 miljard dollar. Het aandeel van Transocean verloor 3,5 procent.

De Aandeelhouder TV

januari 16, 2021

In hoeverre betekent de goede eerste beursweek ook een goed 2021?

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
16 jan 13:41 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, Euronav en China

15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis