Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 4 september 2018 18:56

Europa beurzen kleuren rood

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index verloor 0,7 procent tot 379,83 punten. De Duitse DAX moest een verlies van 1,1 procent accepteren op 12.210,21 punten. De Franse CAC 40 leverde zelfs 1,3 procent in op een slot van 5.342,70 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.457,86 punten.

Het sentiment staat momenteel weer volledig in het teken van de mondiale handelsconflicten. Woensdag hervatten de Verenigde Staten en Canada hun overleg om tot een handelsakkoord te komen. Die deal zou moeten leiden tot een nieuw NAFTA-akkoord waaraan ook Mexico deel neemt. Met dat buurland sloot Amerika vorige week al wel een nieuwe handelsovereenkomst.

Ook op andere vlakken lijkt de VS weinig vooruitgang te boeken. In de handelsbesprekingen met China wordt nauwelijks progressie geboekt. De Amerikaanse president Donald Trump dreigt later deze week importtarieven op nog eens 200 miljard dollar aan Chinese goederen van kracht te laten worden.

"Trump staat erom bekend dat hij niet snel van zijn standpunt afwijkt en dus zal de handelsoorlog en een nieuwe handelsdeal met Canada deze week de meeste aandacht krijgen", verwacht marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. "Verder zullen beleggers ook kijken hoe Trump omgaat met eventuele nieuwe importsancties op China en hoe Beijing daar weer op reageert", aldus Aslam.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets wil Trump ook zijn belofte terugdraaien om tot een akkoord te komen met de Europese Unie. "Beleggers weten hoe populair Europese auto's zijn in de VS en hoe belangrijk de sector is voor de Europese economie", aldus Madden.

Macro-economisch nieuws was dinsdag dun gezaaid met alleen de opgelopen producentenprijzen over juli voor de eurozone. Met een stijging van 4 procent werd de stijging in juni van 3,6 procent ruimschoots overtroffen. De verwachting op jaarbasis lag op 3,9 procent.

Amerikaanse inkoopmanagersindexen lieten een gemengd beeld zien. Die van Markit Economics toonde een groeivertraging, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM in augustus steeg tot het hoogste niveau in zo'n 14 jaar.

Olie was dinsdag rond het slot in Europa iets goedkoper en verhandelde net onder de 70 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1573. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1588.

Bedrijfsnieuws

ING Groep verloor in Amsterdam ruim een procent en maakte daarmee een deel van het verlies van eerder op de dag goed. De bank trof een schikking met het Openbaar Ministerie voor vier witwaszaken waarin de bank als verdachte was aangemerkt. ING betaalt in totaal 775 miljoen euro om de dreiging van een strafproces weg te nemen.

Danske Bank leverde in Kopenhagen ruim 6 procent in. Net als ING wordt de Deense bank beschuldigd van witwaspraktijken. Nu blijkt de fraude bij de tak in Estland nog groter dan gedacht.

Elders wisten financials richting het slot van de handel het tij te keren. Deutsche Bank steeg uiteindelijk 1,2 procent, ondanks dat het plekje in de Euro Stoxx 50 op de toch staat, en Commerzbank won 1,6 procent, Barclays sloot 2 procent hoger en Société Générale steeg 0,9 procent.

Autofabrikanten stelden teleur. BMW verloor 1,1 procent, Renault daalde 1,4 procent en Daimler leverde 1,5 procent in. Daarmee werd niet geprofiteerd van sterke verkoopcijfers in Europa in de maand augustus. De flinke stijgingen in grote economieën als Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje kwamen voorafgaand aan nieuwe emissieregels. Vandaar dat de positieve verkooptrend in september vermoedelijk niet door zal zetten, denken marktkenners.

WPP eindigde 6,3 procent in het rood. De advertentiegigant boekte over het tweede kwartaal weliswaar zijn eerste omzetgroei in meer dan een jaar tijd op een vergelijkbare basis, maar WPP voorziet een daling van de marges voor het gehele jaar.

De Franse herverzekeraar Scor steeg 9,5 procent na een bod van 43,00 euro per aandeel door de private verzekeraar Covea.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, stonden de indexen op Wall Street lager. Nadat de deuren maandag gesloten bleven vanwege Labor Day, daalde de S&P 500 dinsdag 0,5 procent. De Dow Jones index leverde 0,4 procent in en de Nasdaq zag 0,7 procent aan beurswaarde verdwijnen.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen