Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 30 augustus 2018 19:01

Europese beurzen eindigen lager

 De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten na groeiende twijfel over een uitgestoken hand van Brussel aan de Britten in de Brexit-onderhandelingen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 385,36 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent op 12.494,24 punten en de Franse CAC 40 leverde 0,4 procent in tot 5.478,06 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,6 procent in het rood op 7.516,03 punten.

Beleggers bleven gefocust op recente uitspraken van Michel Barnier, de EU-onderhandelaar, die woensdag zei dat Brussel de Britten een partnerschap wil aanbieden zonder precedent, "zoals er nooit eerder geweest is met een derde land".

De handreiking van Barnier gaf het pond sterling een flinke zet in de rug. De uitspraak leidde tot optimisme bij handelaren dat het Verenigde Koninkrijk misschien toch een 'no-deal-Brexit' zal kunnen vermijden, hoewel de toezegging nogal vaag bleef en Barnier ook zei dat de deal geenszins de gedeelde Europese markt mag benadelen. Vrijdag zal Barnier in conclaaf gaan met zijn Britse tegenpool Dominic Raab.

Europese beleggers bleven ook in hun maag zitten met de stijgende financieringskosten voor Italië, die een probleem kunnen worden voor het land. Volgens geruchten zou Rome de Europese Centrale Bank hebben gevraagd om Italiaanse obligaties op te kopen om te voorkomen dat de rente te hoog oploopt. Italiaanse banken en ook andere Italiaanse aandelen betaalden het gelag.

Gunstig nieuws voor autofabrikanten was een bericht dat Brussel de importheffingen op Amerikaanse auto's en andere industriële producten wil schrappen, als de Amerikanen hetzelfde doen. Die zou eurocommissaris Cecilia Malmström hebben gezegd, volgens Politico.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met forse heffingen op Europese auto's, wat vooral Duitse fabrikanten zou raken.

De euro/dollar deed een stap terug tot 1,1644. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1714 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1707 op de borden.

Buiten de EU bleef de Turkse lira worstelen. "De daling van de munt geeft de verkeerde boodschap af, die het zwakke beleggersvertrouwen in een vicieuze cirkel heeft gebracht", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Persbureau Reuters meldde dat de vicevoorzitter van de Turkse centrale bank mogelijk opstapt, terwijl de centrale bank onder zware druk staat van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de monetaire beleidsrente niet verder te verhogen. De lira is dit jaar met 40 procent gedaald ten opzichte van de dollar.

Ook de Argentijnse peso daalde donderdag flink, nadat de president van het Zuid-Amerikaanse land het IMF woensdag om versnelde uitbetaling vroeg van een noodlening van 50 miljard dollar. De centrale bank zag zich genoodzaakt zijn beleidsrente te verhogen van 45 naar 60 procent.

"De opkomende markten drukken op de risicobereidheid", stelde Madden van CMC Markets vast.

Op macro-economisch vlak bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone in augustus inderdaad te zijn gedaald, conform een eerste raming, Het aantal werklozen in Duitsland steeg van 2,32 miljoen in juli naar 2,35 miljoen in augustus, zodat het werkloosheidspercentage eveneens conform de verwachtingen opliep van 5,1 tot 5,2 procent. De Duitse inflatie kwam in augustus, net als in juli, uit op 2,0 procent op jaarbasis. In Spanje was dit 2,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 69,89 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 77,45 dollar.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers behoorden donderdag tot de sterkste dalers. Rio Tinto verloor 1,1 procent, terwijl BHP Billiton 1,8 procent daalde.

Ook banken stonden onder druk. Barclays, BNP Paribas, ING, Deutsche Bank en Intesa Sanpaolo en Banco Santander verloren allen tussen 1 en 2 procent en BBVA uit Bilbao gaf zelfs 2,8 procent prijs.

Bij de Duitse autofabrikanten won BMW 0,3 procent en Daimler eindigde vlak.

Air France-KLM was een grote verliezer, met een koersval van 7,1 procent. Franse vakbonden voerden de druk op de nieuwe Canadese topman Ben Smith op door te dreigen met nieuwe stakingen als de salarissen niet omhoog gaan.

Het aandeel Bouygues onttrok zich aan de malaise en steeg 4 procent, nadat het telecombedrijf een winstgroei van 18 procent kon melden.

Sectorgenoot Vodafone daalde 3,6 procent, nadat het telecomconcern een fusie aankondigde van zijn Australische activiteiten met het Australische TPG Telecom.

Hays verloor 4,3 procent, ondanks dat de recruiter een speciaal dividend aankondigde en de winst steeg.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield sloot 4,3 procent lager na teleurstellende halfjaarcijfers.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen overwegend licht lager. De S&P 500 index stond 0,2 procent lager op 2.909 punten. De Dow Jones index zakte 0,3 procent, maar de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent.

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 15, 2021

Start cijferseizoen | 15 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector