--- ---

Olieprijs sluit flink hoger

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 29 augustus 2018

Hoogste stand in augustus.

De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag flink hoger gesloten, na een groter dan verwachte daling van de voorraden olie in de Verenigde Staten. De olieprijs eindigde op de hoogste stand deze maand.

In de week eindigend op 24 augustus daalden de olievoorraden met circa 2,6 miljoen vaten tot 405,8 miljoen vaten, zo bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration.

Analisten hadden gerekend op een daling van 1 miljoen vaten. “Met de groter dan verwachte daling van de voorraden krijgt de olieprijs voorlopig steun”, zei Tariq Zahir van Tyche Capital Advisors.

De benzinevoorraden daalden de afgelopen week met circa 1,6 miljoen tot 232,8 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie met 0,8 miljoen vaten afnamen naar 130,0 miljoen vaten.

Het American Petroleum Institute had dinsdag een lichte stijging van 38.000 vaten gerapporteerd. Analisten hadden hier op een daling met 160.000 vaten gerekend. De benzinevoorraden daalden volgens het instituut met 800.000 vaten.

De olieprijs krijgt een impuls van de Amerikaanse sancties tegen Iran en productieverstoringen in Libië in Venezuela. Volgens The Wall Street Journal is de olie-export van Iran nu al gedaald, hoewel de Amerikaanse sancties tegen Iran pas op 4 november officieel ingaan.

Het Iraanse staatsoliebedrijf National Iranian Oil verwacht dat volgende maand de olie-export per dag gedaald zal zijn naar 1,5 miljoen vaten. In juni lag dit aantal nog op 2,3 miljoen vaten.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,98 dollar hoger, ofwel 1,4 procent, op 69,51 dollar.

Geef een reactie