--- ---

Update: Duitse groei iets aangetrokken

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 24 augustus 2018

Cijfers bevestigen voorlopige raming.

 De groei van de Duitse economie lag in het tweede kwartaal iets hoger dan in het kwartaal ervoor. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

Het Duitse bruto binnenlands product steeg in het tweede kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor. In het eerste kwartaal groeide de economie op kwartaalbasis met 0,4 procent.

Ten opzichte van een jaar terug groeide de Duitse economie in het tweede kwartaal met 2,0 procent, na een groei van 2,1 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit is aangepast voor onder meer kalendereffecten.

De cijfers waren gelijk aan de voorlopige raming van het statistiekbureau.

Toch noemde ING de cijfers interessant. Econoom Carsten Brzeski concludeerde dat de binnenlandse vraag de grootste groeiaanjager was.

"De particuliere consumptie groeit bijvoorbeeld al 18 maanden op rij. Niets om over te klagen", aldus Brzeski.

De cijfers laten volgens de econoom ook zien dat in ieder geval in het tweede kwartaal de aanhoudende handelsspanningen een bedreiging vormden, maar dat dit geen significante schade tot gevolg had. "Uiteraard kan dit in de komende maanden veranderen", waarschuwde Brzeski.

Update: om commentaar ING toe te voegen.

Geef een reactie