fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -donderdag, 16 augustus 2018

Update: Winstdruk Aegon

 Aegon heeft in het tweede kwartaal van dit jaar de winst conform verwachting flink onder druk zien staan, maar de solvabiliteit trok meer dan verwacht aan. Dit maakte de verzekeraar donderdag voorbeurs bekend.

De solvabiliteit van Aegon steeg sinds eind 2017 met 14 procentpunten tot 215 procent. Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus hielden rekening met 209 procent.

Onderliggend steeg het resultaat met 2 procent op jaarbasis tot 1.064 miljoen euro, terwijl er op een lichte daling van 1.001 miljoen euro werd gemikt. Op basis van constante wisselkoersen steeg deze winst zelfs met 10 procent, door onder meer kostenbesparingen, een hogere beleggingsmarge in Nederland, vergoedingen op basis van het beleggingsresultaat en groei in Azië.

Onder de streep restte een nettowinst van 491 miljoen euro, hetgeen minder is dan de 595 miljoen euro waar analisten rekening mee hielden. Een jaar eerder werd er nog een winst geboekt van 907 miljoen euro. Financieel directeur Matt Rider schreef de winstdruk onder meer toe aan de aanhoudende herstructureringen, die "bijna" zijn afgerond. Op termijn kunnen alleen al de herstructureringen in de VS een jaarlijkse besparing van 100 miljoen euro gaan opleveren, aldus de CFO. Ook herstructureringen in Spanje zullen de verzekeraar in de kaart spelen.

Een verkoop van de Ierse activiteiten zorgden verder ook voor een lagere nettowinst in het afgelopen kwartaal.

In het afgelopen kwartaal werd er 1.386 miljoen euro aan kapitaal gegenereerd, inclusief gunstige markteffecten en eenmalige items van 628 miljoen euro. Daarmee steeg de surplus aan liquide middelen tot 1,9 miljard euro, hetgeen ook werd verwacht. 700 miljoen euro is bestemd voor verlaging van de schuldpositie in de tweede helft van 2018.

"De goede voortgang die we hebben geboekt, in combinatie met onze kostenbesparingen, geven mij het vertrouwen dat we onze doelstellingen voor 2018 zullen halen", aldus topman Alex Wynaendts van Aegon.

Aegon wil conform verwachting een interim-dividend uitkeren van 0,14 euro per aandeel. Vorig jaar was dit nog 0,13 euro per aandeel.

Daarnaast meldde Aegon nog de levensverzekeringstak in Tsjechië en de levensverzekerings- en pensioenactiviteiten in Slowakije te verkopen aan NN Group. Daarmee is 155 miljoen euro gemoeid.

Het aandeel Aegon won donderdag 1,9 procent.

Update: om reactie CFO toe te voegen en actuele koers.

De Aandeelhouder TV

november 15, 2019

Koninklijke Olie schaalt productie op | 15 november 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 15, 2019

Eindelijk goed nieuws uit Duitsland

november 14, 2019

AEX 14 november 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 14, 2019

Private video

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
14 nov 10:16 Bas Heijink

Hoever kan de AEX doorstijgen? Bas Heijink

14 nov 10:22 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Meer steun nu groei China vertraagt

13 nov 09:13 Redactie

Kiadis stopt verrassend met ATIR101