Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 16 augustus 2018 07:23

Lasten drukken Boskalis in het rood

Boskalis heeft in de eerste zes maanden van 2018 een stevig verlies geleden als gevolg van het besluit om de transportactiviteiten aan de onderkant van de markt stop te zetten. Dit bleek donderdag voorbeurs uit cijfers van de maritieme dienstverlener.

"Het eerste halfjaar kende twee gezichten. Waar de contracting-activiteiten bij Dredging en Offshore Energy goed hebben bijgedragen, is het resultaat in belangrijke mate negatief gekleurd door de ontwikkelingen bij offshore services", zei CEO Peter Berdowski in een toelichting.

De pijn zat het afgelopen halfjaar volgens de topman "nadrukkelijk" aan de services zijde van offshore, en in het bijzonder aan de onderkant van de transportmarkt. Zoals eerder door Boskalis aangekondigd werd de positie daar opnieuw beschouwd en is de onderneming tot de slotsom gekomen zich volledig terug te trekken "uit dit verlieslatende segment zonder perspectief".

Boskalis behaalde in de eerste helft van 2018 een omzet van 1.166 miljoen euro. Daaraan droeg de baggertak 657 miljoen euro bij en Offshore Energy 476 miljoen euro. De divisie Towage & Salvage was goed voor een omzet van 44 miljoen euro.

Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus hadden gerekend op een omzet van 1.107 miljoen euro met een bijdrage van de baggertak van 622 miljoen euro. Offshore Energy zou goed zijn geweest voor 455 miljoen euro en de divisie Towage & Salvage werd ingeschat op een omzet van 42 miljoen euro.

De EBITDA van Boskalis bedroeg afgelopen halfjaar 167 miljoen euro, maar de EBIT kwam uit op 350 miljoen euro negatief. Analisten rekenden op respectievelijk 199 miljoen en 78 miljoen euro positief.

Boskalis nam voor 397 miljoen euro aan buitengewone lasten.

Onder de streep behaalde de maritieme dienstverlener hierdoor een nettoverlies van 361 miljoen euro. Hier werd door analisten gemikt op een winst van 60 miljoen euro. Aangepast voor de buitengewone lasten behaalde Boskalis een positief resultaat van 34,5 miljoen euro.

In de eerste zes maanden van 2017 behaalde Boskalis een omzet van 1.094 miljoen euro met een EBITDA van 225 miljoen euro en een EBIT van 102 miljoen euro. Netto werd er toen 75 miljoen euro verdiend.

De orderportefeuille van Boskalis bedroeg eind juni 3.885 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 3.246 miljoen euro en eind 2017 stond de teller op 3.495 miljoen euro.
De schuldpositie is 239 miljoen euro en de solvabiliteit bedraagt 56,2 procent.

Outlook

Vooruitkijkend zei Boskalis gematigd positief te zijn. "Bij Dredging hebben we een goedgevulde orderportefeuille en zien we interessante en ook omvangrijke projecten boven de markt. Bij Offshore Energy verwachten we een verbetering van de resultaten bij de contracting-activiteiten en bij services als gevolg van de ingreep in de vloot."

Ook ziet Boskalis een toename van tenderactiviteiten in de offshore markt voor de middellange termijn. "In de komende periode blijven wij daarom actief kijken naar mogelijkheden om het bedrijf te versterken en uit te bouwen in de offshore markt."

Na de succesvolle overname van Gardline ziet Boskalis meer kansen in de surveymarkt. "Maar ook verdere versterking van onze positie in de high-end transport- en installatiemarkt heeft onze aandacht."

Bij de update over het eerste kwartaal wilde Boskalis nog geen concrete verwachting voor 2018 afgeven. Wel zei de maritieme dienstverlener niet te verwachten dat het nettoresultaat uit 2017 zal worden geëvenaard. Dat was wat voorzichtiger dan bij de jaarcijfers over 2017, toen Boskalis nog sprak van "een uitdaging" om het resultaat van 2017 in 2018 te evenaren.

Donderdag zei Boskalis opnieuw te voorzien dat de winst uit 2017 van 150,5 miljoen euro, niet zal worden geëvenaard. Wel merkte de maritieme dienstverlener op dat uitgaande van de vlootplanning en werken in portefeuille, en onvoorziene omstandigheden voorbehouden, het operatoneel resultaat in de tweede helft van het jaar "fors" beter zal zijn dan in de eerste zes maanden.

Voor dit jaar mikt Boskalis op een investeringsbedrag van ongeveer 250 miljoen euro, exclusief overnames.

Voor heel 2018 mikken de analisten op een omzet van 2.373 miljoen euro met een EBITDA van 418 miljoen euro en een nettowinst van 131 miljoen euro. Daarmee zou de winst inderdaad een stuk lager liggen dan de 150,5 miljoen euro in 2017.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 6, 2020

AEX 6 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 6, 2020

Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 2

juli 6, 2020

GoldenCrosses – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 1

juli 6, 2020

Kijk terug: Een robuuste portefeuille bouwen in een volatiele omgeving | BeleggersFair Kennis Update 2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade

06 jul 10:18 Marco Knulst

Economie adhv gezelschapsspellen

06 jul 09:23 Van Eck

Een gouden ster voor junior mijnbouw bedrijven