Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 14 augustus 2018

Europese beurzen verspelen winsten

 De Europese beurzen wisten dinsdag de zorgen over Turkije aanvankelijk deels van zich af te schudden, maar sloten de handelsdag toch vlak tot lager af.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot fractioneel hoger op 384,92 punten, de Duitse DAX maakte een pas op de plaats op 12.358,87 punten en de Franse CAC 40 daalde 0,2 procent op 5.403,41 punten. De Britse FTSE 100 verloor 0,4 procent op 7.611,64 punten.

"De aandelenmarkten gingen positief van start, maar zagen de winsten volledig vervliegen", zo constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets. Daarmee hangt er nog steeds veel onzekerheid over Turkije boven de markt, aldus de analist. Madden zag de spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten oplopen, nadat de Turkse president Erdogan van plan is om de verkoop van Amerikaanse elektronica aan banden te leggen.

"Bedrijven als Apple zullen hier niet zo voor vrezen, maar het laat wel zien dat de relaties tussen beide landen op scherp staan", aldus Madden. "Gezien de mogelijke blootstelling die Europese banken hebben aan Turkije, zullen beleggers nog wel even terughoudend blijven."

In Europa zag de marktvorser vooral aandelen gerelateerd aan de mijnbouw onder druk staan, na tegenvallende macro-economische cijfers uit China vannacht. De detailhandelsverkopen in China zijn in juli iets minder hard gegroeid dan een maand eerder, terwijl de industriële productie even hard steeg als een maand eerder. De cijfers suggereren volgens Madden dat de Chinese economische groei verder afvlakt en dit zorgde ervoor dat handelaren aandelen gerelateerd aan de mijnbouwsector van hand deden. Zo verloren onder meer Glencore en Rio Tinto tot 1,3 procent aan waarde.

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse consumentenprijzen in juli conform verwachting iets minder hard gestegen dan in de voorgaande maand. In Frankrijk viel de inflatie ook iets terug, als gevolg van de zomeruitverkoop.

De eurozone groeide in het tweede kwartaal met 0,4 procent en de Duitse economie met 0,5 procent. Econoom Bert Colijn van ING meent dat de groei in het tweede kwartaal in de eurozone "niet zo slecht was als aanvankelijk gedacht". Colijn was naast de Duitse groei ook goed te spreken over de ontwikkelingen in Nederland. Toch meent ING dat 2018 vooralsnog een wat teleurstellend jaar is. De industriële productie in de eurozone in juni is onder druk komen te staan. Met een afname op maandbasis van 0,7 procent kwam de daling sterker uit dan verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1344. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1425 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een koers van 1,1395 op de borden.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent hoger op 67,40 dollar, terwijl een oktober-future Brent ook 0,3 procent hoger noteerde op 72,80 dollar.

Bedrijfsnieuws

RWE boekte in de eerste helft van 2018 minder omzet en winst. Het Duitse nutsbedrijf verwacht voor het lopende boekjaar een aangepaste EBITDA die uitkomt tussen de 1,4 miljard en 1,7 miljard euro en een aangepast nettoresultaat van 500 miljoen tot 800 miljoen euro, zoals het in mei ook al meldde. Het aandeel won 3,6 procent.

Antofagasta zag de resultaten over het eerste halfjaar met 16 procent dalen als gevolg van een combinatie van kostenstijging en een productiedaling. Het aandeel van de mijnbouwer zakte dinsdag 7,0 procent.

ING Groep leverde 0,3 procent in en wist daarmee niet te profiteren van een adviesverhoging van KBC Securities. KBC verhoogde het advies van Reduceren naar Houden, maar verlaagde het koersdoel voor ING wel met 0,50 euro naar 13,00 euro.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden rond het sluiten van de Europese beurzen tot 0,7 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2019

AEX 17 sep 2019 -Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2019

DSM op overnamepad? | 17 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2019

AEX 16 september 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 16, 2019

Drone aanval gooit olie op vuur | 16 september 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
17 sep 13:28 Albert Jellema

Altice kan nog 160 procent stijgen Blue Sky

17 sep 13:43 Edward Loef

Technische surveillance op de AEX, olie en meer

16 sep 14:28 Marco Knulst

Uitbraak olieprijs na drone-aanvallen