--- ---

Europese beurzen eindigen in het rood

Redactie De Aandeelhouder - vrijdag, 10 augustus 2018

Onrust rond Turkije drukt sentiment.

 De Europese beurzen noteerden sloten vrijdag lager, naar aanleiding van de onrust rond Turkije.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent lager op 385,86, punten, de Duitse DAX noteerde een verlies van 2 procent op 12,424.35 punten en de Franse CAC 40 verloor 1,6 procent op 5,414,68 punten. De Britse FTSE 100 leverde 1 procent in op 7,667.01 punten.

De handel stond geheel in het teken van de valutamarkt. De dollar won de afgelopen nacht sterk aan waarde, nadat de Europese Centrale Bank haar zorgen had uitgesproken over uitstaande leningen in Turkije. Vooral BBVA, UniCredit en BNP Paribas zouden een relatief grote blootstelling hebben. In reactie gingen de euro en vooral de Turkse lira ten opzichte van de dollar flink onderuit. De lira is dit jaar, ten opzichte van de Amerikaanse munteenheid, al met 35 procent gezakt. Het verlies kwam deze week uit op 13,3 procent. De euro zakte ten opzichte van de dollar door de 1,1500, wat als bodem wordt gezien.

“Beleggers hebben de valutacrisis in Turkije tot dusver beschouwd als een lokaal probleem. Maar de steeds grotere dalingen van de lira hebben bij beleggers tot bezorgdheid geleid over de blootstelling van Europese banken aan het Turkse banksysteem”, stelde Michael Hewson, marktanalist bij CMC Markets UK.

Daar kwam vanmiddag het bericht bovenop dat de Verenigde Staten de importheffingen op Turks staal en aluminium hebben verdubbeld. "Ik heb zojuist een verdubbeling van de heffingen op staal en aluminium uit Turkije goedgekeurd, aangezien hun munt, de Turkse lira, vlot daalt tegenover onze erg sterke dollar", schreef de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. De nieuwe importheffing op aluminium wordt 20 procent en voor staal zelfs 50 procent.

Op macro-economisch vlak was er vooral nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse industriële productie in juni steeg op maandbasis, maar daar werd een daling van 0,8 procent in het tweede kwartaal niet mee voorkomen.

De handelsbalans van de Britten liet voor de drie maanden tot en met juni een verder opgelopen tekort zien als gevolg van een gedaalde export. De economische groei van het Verenigd Koninkrijk over dezelfde maand vertraagde naar 0,1 procent, terwijl over het gehele tweede kwartaal de groei stagneerde op 0,4 procent.

De industriële productie in Frankrijk steeg in juni op maandbasis met 0,6 procent na een daling van 0,2 procent in mei. De Franse maakindustrie produceerde eveneens 0,6 procent meer in juni, na een daling van 0,5 procent in mei.

Vrijdagmiddag was er op macro-economisch gebied nieuws over de Amerikaanse inflatie. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten liepen in juli van dit jaar verder op. De consumentenprijzen stegen in juli met 0,2 procent, in juni was dit 0,1 procent op maandbasis. De verwachting lag op een toename van 0,2 procent. Op jaarbasis is de inflatie nu 2,9 procent en aangepast voor de volatiele componenten energie en voeding 2,4 procent.

De economie van Japan heeft in het tweede kwartaal van dit jaar weer groei laten zien. In een eerste raming kwam de groei uit op 1,9 procent.

De Aziatische beurzen eindigden vrijdag lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 67,66 dollar, terwijl een oktober-future Brent tevens 1,1 procent duurder werd op 72,92 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1402. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1532 en bij aanvang van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1461 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De zorgen omtrent de uitstaande kredieten in Turkije bepaalden vrijdag de koersdaling van onder andere BNP Paribas dat 3,4 procent inleverde, ING Groep waar 4,3 procent van de koers afging, Credit Agricole dat 2 procent verloor en Intesa Sanpaolo waar 3,6 procent van de koers afging. Societe Generale zakte 2,5 procent. Ook Duitse banken werden vrijdag geraakt: Deutsche Bank ging met 4,1 procent onderuit. Het Spaanse BBVA daalde 5,2 procent en het Italiaanse UniCredit leverde 4,7 procent in.

Diageo maakte vrijdag bekend dat het een begin heeft gemaakt met de inkoop van eigen aandelen voor 1,4 miljard Britse pond. Het aandeel Diageo sloot vrijdag 1,6 procent hoger.

Ryanair stelde vrijdag dat het 85 procent van zijn geplande vluchten kan laten vertrekken nu in vijf Europese landen piloten van de luchtvaartmaatschappij het werk neerleggen. Het aandeel Ryanair noteerde vrijdag 2,9 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor vrijdag 0,7 procent op 25,327.46 punten en de S&P 500 index daalde 0,5 procent naar 2.840,06 punten. Techbeurs Nasdaq verloor 0,4 procent op 7.839,89 punten.

Geef een reactie