--- ---

Oliedienstverlener stelt omzetverwachting 2018 neerwaarts bij.

SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van 2018, zoals voorzien, een hogere winst op een lagere omzet geboekt. Dit bleek donderdag voorbeurs bij de publicatie van de halfjaarcijfers van de dienstverlener aan de olie- en gassector.

CEO Bruno Chabas zei in een toelichting op de resultaten dat het concern een nieuwe fase ingaat, waarbij de divisie Lease & Operate het bedrijf heeft geholpen bij de stabilisatie van het bedrijf tijdens één van de langste en diepste crises in de olie- en gassector in zijn geschiedenis, terwijl de oliedienstverlener in zijn Fast4WardTM-concept. Het eerste op dit concept gebaseerde contract laat volgens de bestuurder zien dat het concept aan vertrouwen wint in de sector.

Volgens de Directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, boekte SBM Offshore in de eerste zes maanden van 2018 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 647 miljoen dollar, in vergelijking met 431 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 586 miljoen dollar.

Daarbij boekte de divisie Lease & Operate een bedrijfsresultaat van 427 miljoen dollar, tegenover 482 miljoen dollar vorig jaar. De divisie Turnkey boekte een bedrijfsresultaat van 250 miljoen, terwijl er vorig jaar nog een verlies van 23 miljoen werd behaald.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 314 miljoen dollar tegen 59 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl analisten rekenden op een nettowinst van 239 miljoen dollar.

De omzet daalde van 835 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2017 naar 808 miljoen dollar het afgelopen halfjaar.

Het orderboek noteerde ultimo juni 2018 op 16,1 miljard dollar, tegenover 16,8 miljard dollar eind december 2017.

Eind juli tekende de oliedienstverlener een clementie-overeenkomst met de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012. De overeenkomst was met onmiddellijke ingang van kracht. SBM Offshore en Petrobras zullen de zakelijke relaties met betrekking tot aanbestedingen normaliseren, waardoor SBM Offshore nu effectief weer kan meedingen naar nieuwe opdrachten in Brazilië.

Daarnaast worden toekomstige bonusbetalingen met betrekking tot de lease- en operationele contracten van de FPSO's Cidade de Anchieta en Capixaba met 95 procent verminderd, wat een nominale waarde vertegenwoordigt van circa 180 miljoen dollar in de periode tussen 2016 en 2030, waarvan een bedrag van 41 miljoen dollar binnen 90 dagen moet worden betaald. De toekomstige bonusbetalingen vertegenwoordigen een netto contante waarde van circa 110 miljoen dollar als verdere vergoeding voor vermeende schade. Deze betalingen zijn, benadrukte SBM, in lijn met de voorziening van 299 miljoen dollar die de oliedienstverlener op 31 december 2017 nam.

Een punt van focus blijft het verloop van de rechtszaak die door Ministério Público Federal (MPF) tegen SBM Offshore is aangespannen. MPF was geen partij in de recent bereikte clementieregeling. De rechtszaak en de daaruit voortvloeiende voorlopige maatregel dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden als schadevergoeding, zijn nog in behandeling. De onderneming is vervolgens opnieuw in gesprek gegaan met de MPF om de impact te bespreken van de clementieregeling op deze rechtszaak en de voorlopige maatregel, zei SBM Offshore donderdag.

Outlook

SBM Offshore stelde de omzetverwachting voor het hele boekjaar neerwaarts bij. Voor de divisie Turnkey paste de oliedienstverlener de omzetverwachting aan tot circa 0,4 miljard dollar. De neerwaartse bijstelling komt voort uit het besluit het volledig eigendom te behouden van de FPSO Liza 1, waardoor de inkomsten uit de FPSO onder de Directional boekhoudmethode worden ondergebracht bij Lease & Operate in plaats van Turnkey. De omzetverwachting voor de divisie Lease & Operate werd gehandhaafd op 1,3 miljard dollar, waardoor de totale omzetverwachting voor dit jaar 1,7 miljard dollar bedraagt. Eerder werd nog uitgegaan van een omzet van 1,9 miljard dollar.

De oliedienstverlener voorziet wel nog altijd een onderliggende EBITDA van 750 miljoen dollar, exclusief onder meer de boekwinst op de verkoop van Turritella en de impact van nieuwe boekhoudregels IFRS16.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag 1,0 procent lager op 13,14 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Geef een reactie