--- ---

Resultaten SBM Offshore beter dan voorzien

Redactie De Aandeelhouder - donderdag, 09 augustus 2018

Oliedienstverlener herhaalt outlook.

 SBM Offshore heeft in de eerste zes maanden van 2018, zoals voorzien, een hogere winst op een lagere omzet geboekt. Dit bleek donderdag voorbeurs bij de publicatie van de halfjaarcijfers van de dienstverlener aan de olie- en gassector.

CEO Bruno Chabas zei in een toelichting op de resultaten dat het concern een nieuwe fase ingaat, waarbij de divisie Lease & Operate het bedrijf heeft geholpen bij de stabilisatie van het bedrijf tijdens één van de langste en diepste crises in de olie- en gassector in zijn geschiedenis, terwijl de oliedienstverlener in zijn Fast4WardTM-concept. Het eerste op dit concept gebaseerde contract laat volgens de bestuurder zien dat het concept aan vertrouwen wint in de sector.

Volgens de Directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, boekte SBM Offshore in de eerste zes maanden van 2018 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 647 miljoen dollar, in vergelijking met 431 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 586 miljoen dollar.

Daarbij boekte de divisie Lease & Operate een bedrijfsresultaat van 427 miljoen dollar, tegenover 482 miljoen dollar vorig jaar. De divisie Turnkey boekte een bedrijfsresultaat van 250 miljoen, terwijl er vorig jaar nog een verlies van 23 miljoen werd behaald.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 314 miljoen dollar tegen 59 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder, terwijl analisten rekenden op een nettowinst van 239 miljoen dollar.

De omzet daalde van 835 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2017 naar 808 miljoen dollar het afgelopen halfjaar.

Het orderboek noteerde ultimo juni 2018 op 16,1 miljard dollar, tegenover 16,8 miljard dollar eind december 2017.

Outlook

SBM Offshore constateert een aanhoudend herstel in de olie- en gassector. De oliedienstverlener herhaalde de outlook voor het hele boekjaar en voorziet een onderliggende EBITDA van 750 miljoen dollar, exclusief onder meer de boekwinst op de verkoop van Turritella en de impact van nieuwe boekhoudregels IFRS16.

Het aandeel SBM Offshore sloot woensdag 1,0 procent lager op 13,14 euro.

Geef een reactie