--- ---

Update: ABN AMRO voelt zich comfortabel wat zicht biedt op hoger dividend

Redactie De Aandeelhouder - woensdag, 08 augustus 2018

Ook inkoop eigen aandelen is volgens CEO optie.

 ABN AMRO voelt zich comfortabeler met een CET 1 ratio per eind juni van 18,3 procent, wat mogelijk ruimte biedt om tegen het einde van het jaar meer kapitaal te laten terugvloeien naar aandeelhouders. Dit bleek uit een toelichting van CEO Kees van Dijkhuizen woensdag op de kwartaalcijfers van de bank.

"We hebben altijd gezegd dat we hierover [uitkering aan aandeelhouders] meer bekend zouden maken tegen het einde van het jaar". Dat is volgens de topman nog altijd het geval.

De maatregelen die ABN AMRO vandaag aankondigde voor Corporate & Institutional zal de kernkapitaalratio van de bank verder versterken, zei Dijkhuizen.

Over de eerste jaarhelft werd het dividend vlak gehouden op 0,65 euro per aandeel. Dat komt neer op een pay-out ratio van 50 procent, wat ABN AMRO tenminste wil uitkeren.

Een eventuele hogere uitkeer aan aandeelhouders kan in de vorm van een hogere pay-out maar ook door de inkoop van eigen aandelen, mits dit wordt goedgekeurd door de toezichthouder, zo benadrukte Van Dijkhuizen.

"Ja we voelen ons beter op ons gemak dan drie maanden geleden", aldus de CEO.

Analist Maxence Le Gouvello Du Timat van Jefferies concludeerde dat het management van ABN AMRO de uitkering aan aandeelhouders "geleidelijk zal verhogen".

ABN AMRO mikt op een kapitaalratio van 17,5 tot 18,5 procent, en daar zit de bank met 18,3 procent in juni reeds.

Analisten verwachten dat ABN AMRO dit jaar 55 procent van de winst zal uitkeren, volgend jaar 62 procent en in 2020 zou het om 66 procent gaan.

Volgens Le Gouvello Du Timat hoeven beleggers er niet op te rekenen dat ABN AMRO op 16 november tijdens een beleggersdag nieuwe doelen zal aankondigen.

Het aandeel ABN AMRO steeg woensdag 3,4 procent naar 24,21 euro.

Update: om reactie analist toe te voegen.

Geef een reactie