Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 8 augustus 2018 10:46

2eUpdate: ABN AMRO ziet winstdaling meevallen

 ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal van 2018 een licht lagere winst geboekt, maar die was wel hoger dan analisten hadden verwacht. Dit bleek woensdag tijdens de publicatie van de kwartaalresultaten van de Nederlandse bank, waarbij ook een reorganisatie van de zakenbank werd aangekondigd.

"De Nederlandse economie blijft floreren en dit komt tot uiting in de financiële resultaten voor het tweede kwartaal", zei CEO Kees van Dijkhuizen. "De voorzieningen waren fors lager dan in het vorige kwartaal, maar nog steeds aanzienlijk omdat bepaalde sectoren onverminderd onder druk staan. We verwachten nog steeds dat de voorzieningen over het hele jaar onder het gemiddelde van 25 tot 30 basispunten voor de kredietcyclus blijven", voegde hij toe.

Daarnaast kondigde Van Dijkhuizen aan te gaan snijden in de zakenbank. "Om de winstgevendheid van CIB te verbeteren en gaat bijdragen aan onze doelstellingen, wordt bij de internationale sectoren (met name Trade & Commodity Finance) en de sterk cyclische sectoren met uiterst volatiele inkomsten het toegewezen kapitaal verlaagd", zei de CEO. "De risico-gewogen activa dalen met 5 miljard naar ongeveer 34 miljard eind 2020. De kosten bij CIB worden met 80 miljoen euro verlaagd door een personeelsreductie van ongeveer 250 fte's en andere besparingen; hiervoor verwachten we een herstructureringsvoorziening te nemen van circa 50 miljoen euro. Dit plan verbetert de winstgevendheid van CIB, genereert kapitaal en draagt bij aan de financiële doelstellingen op groepsniveau", aldus Van Dijkhuizen.

Waar de ontslagen bij CIB gaan vallen is nog niet besloten. Volgens Van Dijkhuizen zullen zowel in Nederland als internationaal werknemers ontslagen worden. De ontslagen kunnen in functie variëren van bankiers tot ondersteunend personeel. Van Dijkhuizen benadrukt dat er geen plannen zijn om andere segmenten van de bank te reorganiseren.

Het interimdividend is vastgesteld op 0,65 euro per aandeel.

ABN AMRO boekte in het tweede kwartaal een operationeel resultaat van 1.027 miljoen euro, in vergelijking met 1.124 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op 909 miljoen euro. De operationele winst voor belasting daalde van 1.222 miljoen euro vorig jaar naar 893 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

Onder de streep resteerde een nettowinst van 688 miljoen euro, tegenover 960 miljoen euro een jaar eerder, terwijl analisten rekenden op 573 miljoen euro.

De inkomsten van de bank daalden van 2.492 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2017 naar 2.288 miljoen euro het afgelopen kwartaal, terwijl de operationele kosten daalden van 1.367 miljoen euro naar 1.261 miljoen euro. De netto rentebaten bedroegen 1.656 miljoen euro, tegenover 1.599 miljoen euro vorig jaar, terwijl de commissie-inkomsten daalden van 436 miljoen euro vorig jaar naar 425 miljoen het afgelopen kwartaal.

De consumententak was afgelopen kwartaal goed voor een operationele winst voor belasting van 398 miljoen euro, waarbij analisten rekenden op 395 miljoen euro. De private bank was goed voor 139 miljoen euro, versus een verwachte 82 miljoen euro. De zakenbank (Commercial) boekte een operationele winst 186 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 215 miljoen euro. Het zakenbankieren (Corporate & Institutional) droeg 100 miljoen euro bij, tegen een verwachte 74 miljoen euro.

De cost income ratio, voor analisten een belangrijke maatstaf om de prestaties van een bank op te beoordelen, bedroeg 55,1 procent, in vergelijking met 54,9 procent een jaar eerder en 57,9 eind maart 2018. Analisten rekenden op 58,6 procent.

Er werd voor 134 miljoen euro in de stroppenpot gestopt, wat iets minder is dan de 149 miljoen euro waarop analisten rekenden. In het eerste kwartaal was dit 208 miljoen euro.

De CET1 ratio bedroeg 18,3 procent, tegenover 17,6 procent een jaar eerder.

Analisten reageerden positief op de resultaten. Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities sprak van zeer sterke resultaten. "De CET1 ratio bewoog sterk naar 18,3 procent en voedt de opnieuw de hoop voor een hogere kapitaalteruggave, en nieuwe kosteninitiatieven en een lage cost income ratio zouden de consensus moeten overtuigen dat de doelstelling van het management van 56 tot 58 procent tegen 2020 binnen bereik is", aldus Kalamboussis, die zijn koopadvies handhaafde met een koersdoel van 29,80 euro.

Analist Maxence Le Gouvello Du Timat van Jefferies concludeerde dat de nettowinst beter was dan verwacht, terwijl het aangepast operationeel resultaat in lijn was met de consensus en licht boven zijn verwachting uitgkwam. De analist constateerde aanhoudende druk bij de consumententak, sterke prestaties bij de private bank, terwijl de resultaten van Corporate & Institutional (CIB) conform de verwachting waren. Het nieuwe strategische plan voor de zakenbank lijkt volgens de analisten "rationeel en haalbaar". Jefferies handhaafde zijn Houden advies en koersdoel van 24,90 euro.

Het aandeel ABN AMRO noteerde woensdag op een licht hoger Damrak 4,2 procent hoger op 24,33 euro.

2eUpdate: om extra informatie toe te voegen en analistencommentaar.

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2021

AEX zet door | januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

AEX 20 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

Opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

20 jan 13:53 Van Eck

Goud, een reddingsboei na het vaccin

19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021